marți, 20 aprilie 2010

De ce rap si nu hip-hop.



Ieri am vrut sa scriu despre rap si hip-hop. Si despre telefoane. Ideea e ca n-am avut timp, iar acum tre' sa incep c-o veste proasta pentru rapperi: ieri, pe 19 aprilie, dupa o lunga suferinta, Guru a fost invins de cancer. N-o sa ma apuc sa scriu aici cine-a fost Guru si ce-a reprezentat el in hip-hop, cariera si astea. De-asta exista Wikipedia si de-asta i-am si pus link pe nume. Vreau doar sa zic ca m-am format ca ascultator de rap si chiar ca MC... cu vocea acestui om. Nu cred c-am zis vreodata pe-aici de la ce vine No Mo'. Ei bine, primul album GangStarr s-a numit "No More Mr. Nice Guy". Eu mi-am ales nickname-ul asta cand am inceput sa fac netcee-ing, sau battle pe forumuri. Cum celorlalti useri le era lene sa-mi scrie intregul nick, au scurtat-o la No Mo'. Aia e.
Fie ca omul asta sa se odihneasca in pace. Si o va face, pentru ca a fost un adevarat. Chiar in scrisoarea de adio spunea ca scrie cu lacrimi in ochi. Lacrimi nu de tristete, ci de bucurie ca a avut ocazia sa traiasca multe clipe minunate si sa cunoasca oameni adevarati. Aia e esenta.

Acum sa vorbim despre rap si hip-hop. Ce ma face sa scriu despre asta? Treaba e ca am vorbit cu multa lume care asculta rap si hip-hop. In majoritate pizde.
Parerile sunt impartite in multe felii, pula mea. In capul meu, din ce-am perceput pe messenger sau din discutii live, majoritatea prefera hip-hop-ul rapului. Cand intrebi "De ce?" sau "Care e diferenta?", apare ceața: "Pai rap-ul e mai asa... nu stiu... Hip-hop e mai misto". Oh, da!
Am aflat, tot din discutii de genul, ca Puya, B.U.G. Mafia, Eminem, Busta Rhymes, Snoop Doggy Dog, Dr. Dre (a nu se confunda cu DRE de la Outkast) canta hip-hop. Restul canta rap.
Inca n-am inteles cum percepe lumea diferenta intre rap si hip-hop. Chiar nu inteleg. Dar incerc sa dau cu presupusul. In acceptiunea lor, rap sunt aia care faceau oldschool, si carora nu le stiu numele. Pentru ei (v-am zis ca in majoritate, e vorva de ELE - nu E.L.E., albumul lui Busta - Extinction Level Event), rap-ul e mai... rapid sa zic. Ce e mai lent si se da la TV... e hip-hop, deci.
Acuma, nu stiu cati il stiu pe Busta in postura de MC al trupei Leaders Of The New School (exista piesa T.I.M.E. - The Inner Mind's Eye pe youtube). Atunci cred ca Busta canta rap. Acum a cotit-o. Mda. Ma amuz. Am uitat de 2Pac. Cred ca si el canta hip-hop, dupa cum zic pasaricile. Adevarul e ca n-am inghitit niciodata muzica lui. De nicio culoare. Wu-Tang Clan sunt tot hip-hop presupun, ca au clipul ala cu "Gravel Pit". Iar ma amuz. Na, sa mai zic una: printre ascultatori de east-coast, exclusivistii... exista muuulti care nu stiu ca Wu-Tang e trupa de gangsta-rap. La fel ca Mobb Deep, M.O.P. sau Nas.
Deci? Care pula mea e diferenta intre rap si hip-hop? MC-ii? Coasta de pe care vin, ca e est sau vest? Ritmul? BPM-ul? Tobele? Faptul unii au DJ care fac scratch-uri? Nu e in pula mea nicio diferenta, muzical vorbind. Hip-hop nu exista ca gen muzical! E doar rap... fie e ca e gangsta-rap, hardcore-rap, horrorcore-rap sau dirty south rap.
Hip-hop e o intreaga cultura, care cuprinde clasicele "4 elemente", recte 1. rap (MC), 2. turntablism (DJ), 3. break-dance, 4. grafitti. Al 5-lea, mai nou cica ar fi beatboxing-ul, cel mai cunoscut practician fiind Rahzel (nu cred ca si cel mai tare, dar cel mai cunoscut).
S-a luminat ceva pe undeva? Discutia e veche, s-a dezbatut pe forumuri inca de acum 15 ani, dar na... zisei s-o mai scriu si eu o data, poate o fi de folos cuiva.

Inchei cu niste versuri ale lui Guru, din piese "GangStarr":
"Betrayal":
Scandalous, money greed and lust
In this trife life, there ain`t nobody you can trust
Plus there`s no justice, it`s just us
In fact, watchin` yo back it be must
And each and everyday around the way gats bust
And jealous so-called friends`ll try to set you up
It`s called betrayal


"Momenth of truth":
They say it's lonely at the top, in whatever you do
You always gotta watch motherfuckers around you
Nobody's invincible, no plan is foolproof
We all must meet our moment of truth

Actions have reactions, don't be quick to judge
You may not know the harships people don't speak of
It's best to step back, and observe with couth
For we all must meet our moment of truth

Don't even feel like drinking, or even gettin high
Cause all that's gonna do really, is accelerate
The anxieties that I wish I could alleviate
But wait, I've been through a whole lot of other shit, before
So I oughta be able, to withstand some more
But I'm sweatin though, my eyes are turnin red and yo
I'm ready to lose my mind but instead I use my mind
I put down the knife, and take the bullets out my nine
My only crime, was that I'm too damn kind [...]
So like they say, every dog has it's day
And like they say, God works in a mysterious way
So I pray, remembering the days of my youth
As I prepare to meet my moment of truth



Sa punem niste muzica acum, ca "Full Clip" de mai sus fu pentru Guru.
Ce sa pun? Niste rap sau niste hip-hop? Cred ca pun 2-3 rap-uri, ca mie nu prea-mi place hop-hop-ul. Ma amuz. Pentru cine vrea sa asculte niste rap de la mama lui. Ala adevarat.





6 comentarii:

  1. Wu-Tang il vad zi de zi pe peretii unui bloc, nu stiam exact cine sunt sau ce, dar acum m-ai luminat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mie mi-a zis una [tot o ea] ca rap-ul e versul si hip-hop-ul e melodia si ce mai are ea anexat.
    Anyway. Eu daca-s intrebata ce canta Eminem sau BUG zic rap. O fi bine sau nu, ma doare undeva. :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Anelise, stai pe la Ion Tuculescu? :))
    Kiki... e bine. Toata lumea canta rap.

    RăspundețiȘtergere
  4. nu, stau in colentina si de fiecare data cand scot cainele afara vad un grafitii mare cu wu-tangu asta :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Traiasca rap-ul! [Si rock-ul, pt mine.]

    RăspundețiȘtergere
  6. Hai ca dupa primele doua aliniate m-ai indus in eroare :))
    Credeam ca e de bun sim sa stii ca hip hopul e o intreaga cultura, stiam si eu care n-ascult rap in principal. Daca asculti muzica pe bune stii si "teoria", mie un rocker mi-a povestit prima oara despre hip hop si rap.

    RăspundețiȘtergere