duminică, 12 decembrie 2010

Despre vulgaritatea-mi (si nu numai)

"Nu numai" - nu numai a mea, tre' sa completez.

Nu mai pot sa halesc ca zilnic sa vad sau sa citesc curve virgine (sintagma cred ca-i apartine lui Mircea Badea), mitocani pozand in anti-mitocani, semidocti care dupa ce - in sfarsit - au terminat de citit o carte au impresia ca si pot scrie una, baieti si fete care din cauza preamultelor carti citite au ajuns sa creada ca exista doar forme elevate de limbaj (zicand elevat, ma refer la chestii fara vulgaritati). Ba, nu va mai suport. Partea proasta e ca dau de voi fara sa va caut. Nu stiu cum.
Am incercat mereu sa evit chestii care m-ar putea scoate din sarite, care m-ar putea indispune, chestii provocatoare de tahicardie si contractura maseterilor. Treaba e ca nu prea se poate. Sunt pe la toate "colturile" - virtuale si nu numai - raspanditi mai ceva decat traseisetele de pe centura, cersetorii din fata bisericilor, picaturile Pflugge in metrou. Sunt ubicuitari astia...

Acum cativa ani, intr-unul dintre "dialoagele" mele interesante de pe messenger, ma trezesc cu replica "Asa vorbeste un doctor?" de la una care nici nu prea stia ce e cratima, necum cum se foloseste, poate ca nici acordul subiect-predicat, dar asta nu mai tin minte cu certitune.
Ma fato, eu zic ca atata timp cat stiu sa scriu corect "Manca-mi-ai pula", e de bine cat de cat, nu?
Ce-o fi cu unii de se simt asa scandalizati de vulgaritatile exprimate de mine/noi, nu stiu. Adica, pentru mine "pula mea"-i o notiune abstracta, as putea sa zic la fel de bine si "dovleci galactici". Acuma, daca incep sa vorbesc cu tine, in dovlecii mei galactici, nu inseamna ca in dovleacu' meu galatic o sa te si gandesti cum ar arata un dovleac galactic... ce dovleacu' meu galactic? Nu?
Ba! pe tine, daca te deranjeaza asa tare, ma gandesc ca e posibil ca la fiecare "pula mea" tu sa vezi o pula in gand... la fiecare "sugi pula" sa te si vezi facand o băloasă felație...
Destul de des, cand e de povestit, pe langa "pula mea" mai exista si "pula-n pizda" (tiganescul "car ando mij" - da, stiu, iau ce e mai murdar din lume). Nu stiu, daca tot iti imaginezi fapta, ma gandesc sa le dau mai multe detalii... gen "pula vânoasa intr-o pizdă nerasă... inainte si-napoi, executand fricțiunea". E destul ca sa-ti faci filmu'? Pai tu esti atent(ă) la ce povestesc, sau iti imaginezi pule? Pana la urma putem merge pe aratate, barem sa stii despre ce vorbim.

De ce oamenii astia se simt lezati de cuvintele vulgare? Nu, nu cred ca pentru ei "pula" e urata si diavoleasca, pe cand "penisul" e organul genital masculin. Va rog eu, nu pot sa cred ca preferati "sa faceti dragoste" in loc "sa va futeti". Ba, ori ca zici intr-un fel ori in altul, si tu, si eu... toti stim, in pula mea, ca va futeti. Aceeasi frectie se intampla, fie ca-i zici futai, fie ca sex, fie ca faci oral sau muie, sau sugi pula, fie ca iese sloboz sau sperma. De ce nu le puteti privi ca pe simple cuvinte, ca oricare altele, care definesc in fond si la urma urmei aceleasi lucruri si fapte?
De ce va pretindeti imaculate, cand toate stiti ce-i aia pulă? Stiti la ce se refera cuvantul, stiti cum arata organul... ce e asa rau in a auzi un oarecare cuvant?
Nu, pe voi va seaca faptul ca limbajul asta e folosit "de inculti", "de paturile joase ale societatii", "in carciumi si bome de 2 lei", "intre talhari si scursuri". Ba, pula mea, nu toti am stat prin B.C.U., nu toti mergem la Cannes in vacanta, nu toti studiem la Londra, Viena, Paris, nu toti am stat in casa 24/24 preocupati de lecturi filosofice, lectii de pian si de bunele maniere, nu toti am mers pe traseul "scoala-acasa-teatru-scoala-acasa-opereta".
De pe la 5 ani, imi amintesc ca eram pe strada... putin dupa, mi-am incasat primul "Du-te-n pizda ma-tii!", mama fiind in dificultate cand m-am dus sa cer explicatii si neputand sa faca altceva decat sa rada. Am crescut printre "bagabonti", da... unii-au ajuns prin puscarie pentru furt, violuri, ultraj... unii chiar au murit in puscarie, unii "ciordesc" si-acum p-aici sau prin alte tari (fugind de puscarie), unii se-mbata crunt, unii inca se mai bat cu politistii, unii incaseaza bani pe curvele din "custodie". Ies in carciumi unde nu se vorbeste doar cu cuvinte din manualele scolare, am jucat si eu fotbal cand eram mic, unde nu ne alintam cu neologisme. Si-am si citit "Povestea pulei" de Ion Creanga, na!
Si da, vorbesc vulgar si-acum, prietenii mei vorbesc vulgar si ei (iar cei care nu vorbesc, nu se simt deranjati), pentru ca suntem capabili sa vedem dincolo de cuvinte... sa intelegem o treaba fara a ne impiedica de cuvinte. Iar vulgaritatile pot spune multe in putine cuvinte, numa' ca tre' sa modelezi putin tonul... si-uite cum poti sa dai multe nuante aceleiasi expresii. Stiu oameni foarte destepti, foarte cititi, foarte cum vreti voi... care vorbesc extrem de vulgar. Cine pula mea esti tu sa le pui lor eticheta?
Ca o chestie extra, asa... in cartea "Amintiri din pribegie" a lui Neagu Djuvara, exista o pagina in care cuvantul "pula" apare de cel putin 10 ori. Respectabilului nu-i convine folosirea lui in compartimentul de tren in care era, dar asta nu-l face ca in propria lui carte sa scrie "p***" sau "penis" si nu "pula".

Am impresia ca m-am lungit cam mult. Cine-o fi citit pan-aici?
Oricum, abia pe la jumatatea postarii mi-am dat seama ca, pentru ca postarea asta sa atinga macar un ins din presupusul "grup tinta", nu trebuia sa folosesc cuvinte vulgare. pentru ca prima "pula" din text, curva virgina s-a speriat si-a plecat siderata, contrariata, ofuscata... pula-n pizda, cum or mai face ele.

15 comentarii:

  1. Tre` sa recunosc, ai dreptate. Ma gandeam acu` ceva vreme la asta din cauza unei colege siii...am ajuns la concluzia ca nici eu nu inteleg ce-i cu toata teama asta [nici nu stiu cum sa-i zic altfel] de cuvinte vulgare cand ele practic sunt spuse la un mod abstract...da` ma rog, "nu-i frumos"...

    RăspundețiȘtergere
  2. :)) tare. apoi eu zic ca atata timp cat tu ai avertismentul ala si apasa pe butonul de inteles si merg mai departe, nu vad de ce se mai mira atat de mult ca folosesti tu pula in text.
    pe mine nu ma deranjeaza ca folosesti cuvintele astea, ba chiar cred ca poti sa exprimi mai mult daca le folosesti...

    RăspundețiȘtergere
  3. foarte drept...
    si te mai gandesti ca mai sunt uni/unele care sunt rapperi:))), hip hoperi ...si aude o injuratura in engleza, las ca trece, dar daca zice cineva de pula sau ce a zis No Mo' mai sus urmeaza : Schimba ba melodia ca injura:)))

    RăspundețiȘtergere
  4. tot respectul pentru tine...dar imi permit sa te contrazic catusi de putin-dar asta banuiesc ca-i neinteresant pentru orgoliul tau-.Am o curiozitate...iti intrebi cumva pacientii:"cum pula mea te mai simti?"

    RăspundețiȘtergere
  5. 1. Nu vad unde m-ai contrazis, Yna. Fa-o!
    2. Esti constienta de "retoricitatea" intrebarii tale? Adica... chiar esti curioasa cum ii intreb?
    3. Orgoliul meu nu conteaza aici.

    Vis-a-vis de (2), daca extrapolez (si sigur o pot face), vine cam asa:
    La magazin: - Un pachet de tigari, in pula mea!
    La metrou:
    - Scuzati-ma! Trenul asta merge spre Universitate, sau spre ce pula mea?
    La banca: - Mi-a ramas cardul in ATM, baga-mi-as pula-n el de ATM!

    Adica, chiar crezi c-o arde cineva asa?
    Depinde mereu de situatie. Pentru curiozitatea ta, cand un taximetrist isi baga pula, imi permit si eu sa vorbesc asa. Cu prietenii la fel. Nu stiu de unde-ai inteles ca e vorba de interactiuni d-astea pasagere. Ala e pacient, vorbim, consultam... la revedere, ca doar nu ies cu el la bere. Cat am lucrat, in birou ne mai permiteam vulgaritati la nervi... vulgaritati in bancuri spuse la tigara... glume porcoase. Asta pentru ca am nimerit in colective ok, cu oameni deschisi la minte si destepti. Sincer, problema asta cu vulgaritatea verbala am sesizat-o doar la semidocti, mediocrii si alte categorii asemenea. Cand cineva care-a citit o carte la viata lui/ei (era o moda cu O. Paler, parca) pe care nici macar n-a rumegat-o vine cu pretentii de mare cultura si mare anvergura intelectuala, dand "reject" vorbitului "urat", iti cam vine sa-l dai in pizda ma-sii, nu? Mie imi vine!

    RăspundețiȘtergere
  6. Iti citesc cu placere posturile, dar sa fiu sincera comentariile ma distreaza de nu-ti imaginezi:). Felicitari pentru rezidentiat.

    RăspundețiȘtergere
  7. Daniela... ale mele sau ale altora? Sau toate? :)

    RăspundețiȘtergere
  8. geniala faza cu 'pula mea' si 'dovleci galactici' :)) am ras 10 mniute!
    sincer, adevar graiesti!
    nici mie nu mi se pare normal sa fi facut badaran pentru ca ai spus 'pula mea'!
    dupa cum spunea Teo @ Deko ( ma gandesc ca il stii ), noi rezolvam multe prin cateva simple cuvinte: sa-mi bag pula! :))

    RăspundețiȘtergere
  9. Da, da... stiu faza cu Teo, "sa-mi bag pula-n blender". Da, taman asta e faza: in functie de intonatie, un simplu "pula mea" poate insemna 10-15 chestii diferite :))

    RăspundețiȘtergere
  10. exact. depinde de intonatie, volum, mimica, gestica :))

    intrebare: de ce nu mai auzim nimic de Pars Atra? :|

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu. Pars Atra a existat doar atunci. Acum, multe piese nu ma mai reprezinta.
    O sa se auda de KaTaNa... cred. Oricum, am sa pun afisul concertului de pe 16 ianuarie. Da' am vazut ca nu esti din Bucuresti...

    RăspundețiȘtergere
  12. aham. intr-un fel ma bucura sa aud asta, sincer. oricum, in general a fost ok si proiectul ala, sa-i zic asa:) mai demult aveam si eu sentimente mai 'intunecate' dar am crescut:))

    si da. din pacate sau din fericire (depinde din ce unghiuri privesti problema) nu sunt din Bucuresti.

    RăspundețiȘtergere
  13. Hai ca n-am mai dat demult pe aici si mi s-a facut dor de tine. Pe rand:
    1. Cand spui " esti o catea sifilitica" eu cred ca e mai naspa decat "dute-n pula mea". Prima varianta intra la capitolul vulgaritate?

    2. Multora le place sa inlocuiasca organele genitale cu animale, dar pastreaza incarcatura spuselor. Cum suna un "sa-mi bag puii in pisicii ma-tii"? Nu transmite acelasi lucru, doar ca suna mai penal?

    3. La Viena facultatea e pe gratis (deci nu tre' sa fii pui de bogatan ca sa studiezi aici) si se injura frecvent printre studenti/masteranzi/doctoranzi.

    4. Am un unchi care e dr. prof. univ la medicina in Cj, cu rafturi de carti tiparite si injura des, dar chiar nu suna vulgar orice ar zice. Si tipul este extrem de calatorit si de cult.

    RăspundețiȘtergere
  14. Medicul la care sunt rezident zice in operatii "ce pisi misi?" si "futi muti". Si el e foarte citit si foarte umblat... dar cand situatia e chiar naspa scapa si "pizda ma-sii" si "futu-ti..."

    RăspundețiȘtergere