miercuri, 1 decembrie 2010

Mandria nationala

Am scapat de stres, de nopti albe si alte d-astea specifice. Ma facui urolog, a iesit cum am vrut... dar asta e alta poveste ce cred ca merita detaliata separat. Pentru o perioada macar, am revenit aci ca sa "scluptez in muci" alte nimicuri ce mintea-mi debiteaza. Iar azi vreau sa-mi analizez sentimentul de mandrie, propriu-mi romanism, fara pretentii de adevar.

M-am gandit de mai multe ori ce ma leaga de tara asta, de ce-mi dau lacrimile si mi se zbarleste pielea cand ascult "Treceti batalioane romane carpatii", de ce mi-e atat de greu sa ma gandesc ca o sa plec afara sa-mi fac meseria. Si mi-am dat seama ca e vorba de o singura chestie, recte "identitate". Zicea Badea aseara ca "ne-am intamplat" in Romania, ceea ce mi se pare corect. Daca m-as fi nascut in Franta, oare as fi vrut sa fiu roman? In niciun caz. Nu starnim nici invidie, nici prea mult respect p-afara. Suntem cu ceva mai presus de altii? Eminescu? Altii au Shakespeare. Hagi? Altii au Maradona sau Cantona. Burebista? Altii au Macedon, Napoleon, Bolivar. Ilie Nastase? Altii au Sampras sau Becker. Ecaterina Teodoroiu? Altii au Jeanne D'Arc. Curmand lista, vedem oricum ca n-avem nimic care sa ne situeze deasupra altora. Ne-am intamplat in Romania si i-am preluat valorile.
De ce m-as mandri cu istoria neamului? Daca facem un calcul, vom vedea ca perioadele de "glorie" cand am fost "stavila" p-aci prin zona impotriva Semilunei ("Stefan, Mihai, Corvine", Tepes, etc.) sunt mai mici ca suma decat perioadele de aservire in care-am tot platit tributuri. N-am fost in stare nici macar sa pastram Basarabia, pentru ca la Yalta in '45, creionul rosu al lui Stalin a lasat o dunga cam groasa. Pe langa altii, suntem nimeni pe lume.
Dar de ce-s mandrii americanii de "4th of July"? Au o istorie pe care noi am invata-o intr-un singur semestru, pentru ca da, ar incapea intr-o brosurica... i-am batut la fotbal - rad- pana si noi, sunt natia care-a comis un mare genocid asupra negrilor, serviciile lor si-au luat o mare petarda in mufarina in 2001, pe 11 sectembre; si totusi sunt mandri, ba. Ies in strada, flutura stegulete, mananca popcornul lor de cacat (a se intelege ca popcorn mi se pare de cacat oriunde pe glob, ca si semintele noastre), dau cu artifucii (chinezesti, nu?), zboara cu avioane, "picteaza" pe cer, pula mea... ce mai fac ei...
D-aia suntem si noi mandri. C-avem o identitate, c-avem o istorie asa cum e ea, ca ave(a)m un sport asa cum e(ra) el... ca ne stim intre noi, ca am crescut printre romani, ca avem (unii) anumite valori specifice natiei. Rimaru a zis odata pe o piesa "Da Hood" ca (citez din memorie) suntem "olimpici la alba-neagra si-uneori la matematici"; n-avem incotro decat sa fim mandri si de aia, si de aia...

Ce-am avut si voi avea mereu cu etnicii maghiari? (asta ca sa nu le zic in altfel, cuvantul cu "B", care se termina cu "ozgori"). Nu-i sufar pentru ca atenteaza la identitatea mea. Aia e. Imi vine iarasi in minte un vers, de data asta de la Parazitii, anume "minoritatile au drepturi, majoritatea nu". Pai cam asa e.

Noua Dreapta.
Ieri mi-a zis cineva ca s-au cam batut "tete a tete" o vorba si-un tricou.
Vorba. N-o mai tin minte exact, dar mi-a fost partial reprodusa si cica ar fi reflectat o lehamite a mea in legatura cu "1st of December" (futu-va-n cur de americani). Da, mi-e lehamite ca militarii au defilat in fata unor "nimici", ca i-au prezentat onorul lui Boc, mi-e lehamite de sentimentul national care apare brusc si doar in vremuri cu zapada, in oameni care n-au nicio treaba, care s-au pisat pe valori, identitate, stindard si ce mai vreti voi... mi-e lehamite ca de Ziua Nationala (as fi preferat una mai pe primavara, da) sa-l vad pe Boc, Murg, Udrea, pula mea... alte lichele. Mi-e lehamite ca pe la TV (OTV) pe 30 noiemvbrie se "sarbatorea" cu Axinte!(-n pula mea!!!) si alti nimeni, "menestreli" de doi lei! Mi-e scarba de ce-nteleg unii prin zi nationala sau 1 decembrie! Mi-e lehamite ca milioane de romani habar n-au ce reprezinta ziua de 1 decembrie (ma doare mult mai mult cand e vorba de 15 sau 21 decembrie), dar se inghesuie la fasole cu "sausages" si vorbesc de mandrie nationala, dupa ce acum o luna s-au mascat de Halloween (am scris bine? mi se rupe), care-si cumpara inimioare in februarie si care nu m-ar surprinde ca in cativa ani sa inceapa sa umple "turkey". O sugeti "deepthroat", ba!
Tricoul. Era unul cu Avram Iancu pe piept, incadrat de crucea celtica si pe care scria "Lupta continua", iar pe spate "www.nouadreapta.org", adresa de la care l-am si comandat pe internet. Si mai am unul, cu Corneliu Zelea-Codreanu pe piept, tot cu cruce celtica. Desi le mai port pe sub alte tricouri (sunt stramte ambele si le tin ca sa nu le transpir pe cele largi de pe deasupra - e practica buna), ideile mele nu prea mai coincid cu ale Noii drepte. Bine, niciodata n-au coincis mai mult de 75%, dar in vremurile de azi, ideile, organizatia nu-mi mai spun nimic. E tacere, neputinta, adunari "pe ascuns", tabere... si nimic concret. In plus, eu nu cred in Dumnezeu. Iar asta cu Dumnezeu si "legiune" prigonitoare de evrei sau orice, mi se pare ca si ele se cam bat cap in cap. Pot spune ca nu sunt atat de nationalist precum arata tricourile, dar si ca voi avea mereu respect pentru Ion Moța, Vasile Marin, Petre Țuțea, Noica. Ideile legionare nu mai sunt de actualitate... nationalismul are nevoie de o forma noua, slefuita... ca Arghezi a zis bine el: "Din bube, mucegaiuri şi noroi, iscat-am frumuseţi şi preţuri noi."

In concluzie, in "lupta" nu ne mână valori, onoarea de-a ne fi nascut romani, "onoarea" de-a fi clasificati ca ciorditori oriunde ne-am duce, "onoarea" de-a ne fi nascut in aceste vremuri intr-o Românie in plin proces de tiganizare... Nu-s astea! nu Hagi, nu Mircea, nu Iancu de Hunedoara... nu Eminescu, nu "The Carpatian Garnden", nu "le Delta du Danube"... ci noi! Pentru ca avem identitate, si oriunde ne-am i nascut pe lumea asta, am fi avut-o si-acolo si-am fi fost mandri ca ne-am nascut in cutare tara si ca un oarecare inaintas s-a luptat cu maimutele pentru dreptul de-a cultiva radacina de ridiche mozambicana. Suntem mandri de trecutul nostru, pentru ca ai nostri au trait aici, pentru ca ai lor s-au scaldat in sange pentru pamantul asta, pentru ca noi s-avem, in pula mea, acum identitate! Aia e!

La final, voiam sa pun "Cantec", cantat de T. Gheorghe. Problema e ca si Cosbuc a scris mai multe poezii care-s numite "Cantec", iar p-asta de-o vreau eu cantata de Tudor Gheorghe... n-o gasesc. Vreau si eu "Cantecul" lui Tudor Gheorghe si nu gasiesc. Toti youtube-erii sa apeleze la mine! Serios, daca are cineva piesa cu versurile de mai jos, sa mi-o trimita cumva, rogu-va. Iata, asadar, prima strofa din poezia cosbuciana:

"Ţară-avem şi noi sub soare,
Şi-o râvnesc duşmani destui,
Dar prin vremi asupritoare
N-am lăsat-o nimănui.
E bogată, zici! vezi bine,
E bogată, căci în ea
Multe inimi sunt, străine,
Şi-i frumoasă, că-i a mea.
Dacă-i mică, nu-i de-ocară,
Căci viteji în ea mai sînt,
Şi-apoi şi la noi în ţară
Creşte fierul din pământ.
Când voim, îl ştim culege,
Ştim cum să izbim cu el
Când duşmani lipsiţi de lege
Vin spre noi cu gând mişel."

"Treceti batalioane romane Carpatii" am pus-o pe facebook. Aici ar merge altceva, mai de sarbatoare asa si mai mult cu semnificatie, decat cu mesaj patrioic. Uite... mie Tudor Gheorghe mi se pare la fel "romanesc" ca si sarmaua cu mamaliguta, ca si Delta, ca si Oltenia sau Ardealul.

14 comentarii:

  1. in primul rand felicitari! asta e cantecul de care zici? http://www.trilulilu.ro/folkforever/c38125e3648cb9

    RăspundețiȘtergere
  2. :)) Multumesc, dar nu pot asculta. Nu mai sunt in Buc, iar aici n-am cum.
    Daca are versurile alea, cu "Tar-avem si noi sub soare", ala e. Mersi.

    RăspundețiȘtergere
  3. In coltul din dreapta:
    VORBA, mai mult o interjectie starnita de un dialog in care erau implicate elementele: "marti seara", "bem", "pana dimineata", "miercuri-zi libera", "1 decembrie":

    "Bleah, plm! E 1 decembrie, ma doare-n cur."

    In coltul din stanga:
    TRICOUL de sub tricou, Avram Iancu pe piept aratat cu mandrie ochilor mari, intrebatori.

    De aici bataia "tete a tete".


    Cat despre subiect... imi iubesc tara, nu si majoritatea locuitorilor ei.
    Si-o s-o mai iubesc atata timp cat mi se face pielea gaina cand il ascult pe Grigore Lese sau cand strig "stai!" la aterizarile gimnastilor.

    RăspundețiȘtergere
  4. :) Asa am zis-o? Pai in contextul ala ("marti seara", "bem", "pana dimineata", "miercuri-zi libera", "1 decembrie"), cred s-a vrut a fi un "Ca e 1, ca e 2... bucurosi le-om duce toate, inainte si-napoi... eu oricum am zile libere pana in ianuarie". Cred ca de-acolo durerea :))

    RăspundețiȘtergere
  5. http://www.youtube.com/watch?v=zLpdyYNMTuA

    RăspundețiȘtergere
  6. Asta e. Vezi, daca esti anonim, nici n-am cui sa multumesc. Aia e. Sa traiesti!

    RăspundețiȘtergere
  7. Si concluzia care-i? Pe bune. Adica ai inceput in forta si ai terminat moale, ca sa zic asa. De ce te simti mandru ca esti roman, totusi? Ca ai zis ca au si altii ce avem noi, inclusiv "fomei" bune de pictoriale-n Hustler, vorba lui DOC...pentru ca ,mai nou, ar trebui sa fim mandri ca avem femei si sa le scoatem la inaintare ca sa promovam tara. De ce esti mandru? Tot pentru istorie,nu? Pentru Mihai, Stefan, Vlad...care , desi aveau si ei izmele ude, stateau in fata turcilor si isi aparau pamantul. Pentru toti aia prea multi pentru care cartea de istorie a fost prea mica incat sa ii mai cuprinda si pe ei, aia are si-au lasat mame si copii si s-au dus cu arma in mana pe front, pentru Apostol Bologa , care chiar daca a fost un personaj doar, a intruchipat drama a mii de soldati romani pusi sa isi impuste fratii, pentru toti taranii aia care au mancat bataie si au murit "ajutati" de comunisti pentru ca nu au vrut sa isi dea pamantul, sa isi predea identitatea. Eu pentru asta sunt mandra. Pentru ca il am pe bunicul care a mancat bataie de la unguri, de la jidani comunisti pentru a fi singurul care se inscrie in colectiv. O sa-ti povestesc eu tot. Si pentru ca de atunci si-a pierdut un ochi, dar nu s-a plans. Si-a dus crucea cu demnitate. Si acum il doare cand isi vede copiii dusi la munca prin tari straine, cand el are atata pamant. Eu de asta sunt mandra,ma. Pentru ca asa ceva nu ai sa mai gasesti. Restul popoarelor mi se par...comode, cred ca asta e cuvantul. Tara asta a fost rupta in trei bucati sute de ani, dar e mai unita cultural si lingvistic decat tari care au fost intregi mereu. Ma rog, o sa scriu si eu un post,ca iti umplu casuta aici.
    Referitor la ND, iti dau dreptate partial. Eu sunt antisemita pana in maduva oaselor.De ce? Pentru ca oamenii aia, ca nu sunt un popor, au distrus tot ce au atins. Lasa-ma cu holocaustul. Au murit 45,000. In lagarele din Siberia au murit 130,000 de romani doar! Ne ridica cineva statuie? Aparem cu documentare pe National Geographic? Pula!Nu. Holocaustul e acum o manevra de PR, sa facem jidanii mai simpatici, sa le plangem de mila. Da-i,ma, dracu. FMI-ului o sa-i fie mila? Bancii Mondiale o sa-i fie? Cine a adus comunismul la noi,Leo? Niste evrei din URSS. Evrei care sunt si capitalisti prin alte tari si acum ne dau imprumuturi. Prea sunt ei factor comun peste tot. Legiunea nu ii vrea morti neaparat, vrea sa-si ia ei labele de pe tara asta. Atat.
    Poate abordarea Legiunii e invechita, principiile inca functioneaza.

    RăspundețiȘtergere
  8. Tu, cand e vorba de chestii d-astea, tu mereu esti "deeeep shit". Cacat adanc, vreau sa spun.

    RăspundețiȘtergere
  9. Merci ca m-ai facut cacat...Si inca unul adanc. Calcare-ai in el :)))))

    RăspundețiȘtergere
  10. ai perfecta dreptate, cumva totul se rezuma la "pentru ca noi s-avem, in pula mea, acum identitate!" si la cum noi stim sa "apreciem" si sa ne "bucuram" de asta

    RăspundețiȘtergere
  11. @ yayo: LOL, fara A :)))) Am vrut sa zic pe romaneste, fata.

    @ Cris: Mersi :)

    RăspundețiȘtergere