vineri, 18 martie 2011

Ce misto e sa fii doctor

"Fara pop, fara rock, fara r'n'b, fara gabori deghizati si tarfe cu pretentii..." fara intro, fara outro, fara vorbe de prin sos:

Intretinere: 173 de lei (ma mai spal si eu, mai spal toale ca am putine...)
Internet: 40 de lei (pe langa facebook si messenger, mai citesc de-astea medicale)
RATB: 50 de lei (nu pot sa ma duc pe jos pana la spital)
Vodafone: 134 de lei (comunicam, astea... poate vorbesc prea mult, nu stiu; asa e abonamentul)
Datorie: 150 de lei (am facut-o ca sa iau un cadou, ca de... nu pot fi chiar eu ala care nu i-a luat cadou prietenei... s-a-ntamplat sa fie ziua ei)
Stomatolog: 110 lei (m-a durut maseaua pana n-am mai putut; cand n-a mai cedat la Algocalmin, Ketoprofen, astea... m-am dus, ce dracu' sa fac?)
Electrica: inca n-am platit-o, poate luna viitoare (71 de lei)

Total: 617 lei.

Fluturasu':
Salariat: 2653 M.S.L.
Functia: Med. Rez. I Urologie
Salariu de baza: 140,00 h : 1123 lei
Spor Art. 7 b. : 132 lei
Total retineri: 376 lei
Rest de plata: 879 lei

879 - 617 = 262 lei

Fabuloasa suma de 262 de lei pentru o luna de zile. O luna de zile in care mananc, beau cola sau ce dracu' beau eu (apa minerala sa zic), ma spal pe dinti (mai rar, da'consum un tub pe luna), mai fac cate-un dus (tot rar), pulverizez spray, mai fac pacatul de-a merge cu metroul, fumez (din ce in ce mai putin).
Ca sa faci toate astea, ai nevoie de paine, cartofi, carne, tra-la-la... de cola, de pasta de dinti, de periuta, de gel de dus, de vreo 2 spray-uri (nici nu discut de parfumuri sau ceva), de detergent, cartele de metrou, tigari... Da'ce ma fac daca ma dor dintii? Daca racesc? Daca mi se rup adidasii sau giaca... sosetele, pantalonii? Daca e ziua cuiva (in general, este)? Daca ma cheama cineva la o nunta? Daca mi se strica PC-ul? Daca tre' sa cumpar vreo carte de medicina?
Daca ar fi fost sa platesc chirie, nu as fi putut niciodata sa ma fac doctor...

Posibile intrebari (si raspunsuri):
1. de ce nu ma las de fumat? Pentru ca e greu... si consider sincer ca dupa 6 de medicina ar trebui sa pot sa-mi permit luxul de a fuma.
1. altii castiga mai putin. Eu de ce ma plang? Pai din acelasi motiv: ca nu ma compar nici intelectual, nici ca pregatire, nici prin activitatea pe care o prestez cu unu' de la spalatoria auto sau cu una care vinde toale-n Mall.
3. iei spaga? Nu e spaga, pentru ca fac ceva ce oricum as face si fara asa ceva si-o fac la fel pentru toti. Iar "spaga" asta e infima chiar pe langa salariul asta de 880 de lei pe luna... adica nici macar un sfert.
4. de ce te-ai mai facut doctor? Pentru ca am simtit eu ca asta e de mine, pentru ca daca o luam asa nu s-ar mai face nimeni doctor si s-ar muri la greu de apendicita.

Ideea e ca in spital, toti te pupa-n cur. Dar cand ma dezbrac de halat, simt ca-s un pulifric in statie la troleu' 79 pe care orice cioroi poa' sa-l scuipe din Bemveu. Alta idee e ca daca as fi stat cu chirie, nu as fi ajuns prea curand doctor. Ideea e ca am 28 de ani si la 880 de lei salariu nu-ti da nimeni credit sa-ti iei macar o masina second-hand. Ideea e ca nu pot sa ma gandesc cand voi avea casa mea. E ceva transcendent pentru mine. Ideea e ca la 28 de ani nu pot iesi cand vreau la un film, la bere, sau pe unde pizda ma-sii mai iese lumea.
Da, stiu... toti o sa ziceti ca viata e frumoasa, sa ma duc in parc sa sparg seminte pe banca si sa alerg prin iarba plina de cacati de caini, sa beau apa de la tasnitoare, sa ma las de fumat, sa ma izolez in casa, sa ma masturbez in loc sa fac sex, sa nu mai vorbesc la telefon. Poate-am sa fiu constrans sa le fac, dar mereu voi fi convins ca statu' asta de cacat imi datoreaza infinit mai mult. Sa-mi suga pula. Cine e ala care-mi zice sa ma car din tara, de parca ar fi asa... ca si cum m-as muta din Bucuresti in Ploiesti. Asta va fi poate o solutie in maxim 2-3 ani. Maine e targ de job-uri medicale la U.M.F. pentru strainataturi si ma face curios treaba. Poate-am sa trec pe-acolo dupa ce plec de la spital maine... adica sambata.
Ia vino Bear Grylls sa supravietuiesti aici cu mine! Ne facem bordei, ne spalam numa'cand ploua, ne-ncalzim la foc de cartoane, mergem numa' pe jos cate 4 ore pe zi, mancam oua de gugustiuc si corcoduse din parcu' I.O.R. si... si in rest facem medicina!

I-auzi ce zice L-Doctor:






18 comentarii:

  1. Desi nu compar deloc meseria pe care o prestez eu cu cea fabuloasa de medic(si extraordinar de dificila dupa parerea mea) o sa prezint si eu situatia mea de tanara de 24 de ani spre a te face sa simti ca nu esti singurul care sufera din nepasarea sistemului:
    Intretinere 100 lei(am facut economie la sange)
    40 net( de..socializez:)) )
    30 lei curent (doar seara ce aprind pc-ul)
    60 de lei abonament telefon (fara costuri suplimentare)
    50 -rata credit(o prostie veche din trecut,mai am 2 ani)
    si..bababibam: chirie 550
    Total:730

    Salariu brut 1200 si ceva,net 814
    Ramasi lunar:84..
    So..sunt fata..unde sunt coaforul,manechiurista,gentile scumpe,pantofii,hainele de firma,parfumurile,bijuteriile,Spa-ul..dar stai,de ce dracu vorbesc aici cand de-abia imi ajung banii de tampoane?!Si na..la 24 de ani doresti sa calatoresti,sa ai gasca,sa iesi in club,sa te distrezi,gratare,masini uau ce tare e viata..mentionez ca nu am mai iesit in club de..2 ani.In concediu nici atat..Mentionez ca am terminat 2 facultati..nu conteaza care oricum pastrez diplomele pentru a ma sterge la cur cand chiar ca n-o sa mai am bani nici de hartie igienica..
    Deci..zambeste..macar esti bogat spiritual:))

    RăspundețiȘtergere
  2. foarte trist.
    cu timpul veniturile vor creste (probabil si spaga), dar la ce bun?
    28 de ani ai acum iar la anul nu vei implini 27.
    aplica serios la targul de job-uri de maine. who knows?

    ps: renunta la abonamentul de telefon si treci pe cartela. iti vei creste disponibilul bugetar cu cateva procente bune
    :(

    RăspundețiȘtergere
  3. În primul rând, după cei şase ani de medicină ar trebui să-ţi fi dat seama deja că nu fumatul este lux ci sănătatea. Să fii sănătos în România este un privilegiu iar ţigările te vor descotorosi de el în timp. În al doilea rând, mi se pare josnic să ai pretenţia la un salariu mai mare doar ca să nu fii pe aceeaşi treaptă cu spălătorul de maşini şi nu pentru că pur şi simplu meriţi. În al treilea rând: da, iei şpagă. Punct. Majoritatea pacienţilor cotizează din greu la asigurări şi au dreptul la un tratament corespunzător absolut gratuit. Iar asta implică gestul de a le refuza alte "contibuţii". Şi nu în ultimul rând: nu te dispreţuiesc. Faci un exerciţiu de sinceritate cu tine şi cu noi. Ai învăţat şi practici ceea ce ţi-ai dorit. Am rude şi prieteni care urmează medicina şi îi ştiu hibele. Te rog numai să faci ceea ce crezi de cuviinţă ca să nu te transformi vreodată într-unul dintre medicii aceia ahtiaţi după bani care nu îşi ridică ochii la un bolnavul care îi cere ajutorul.

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu inca traiesc pe spinarea alor mei, dar ce sa fac ca's studenta la zi si nu pot lucra nici macar part-time. Programul meu e oribil si am atat de mult de citit, ca nu prea mai am timp nici sa-mi fac unghiile. Revin. Legat de bani nu ma plang, desi nici eu nu's atat de multumita de situatia financiara a familiei, dar uneori parca as vrea sa pot iesi si eu intr-un club cand mi se pune pata. [Ies...cam o data pe an, la ocazii speciale.] Dar mi-e asa sa ma duc la mama si sa-i zic "Da-mi si mie bani sa plec sa ma zbantui in cluburi." Ma simt penibil cand stiu cum incearca sa tina casa.
    In fine...ideea e ca inteleg cand va plangeti de situatia financiara jalnica pe care o aveti...dar nu cred ca o sa se intereseze cineva, vreodata, de tara asta si de oamenii care au mai ramas in ea. :(

    RăspundețiȘtergere
  5. un spălător auto cîştigă mult mai mult decât un medic rezident.

    problema cu banii e mult mai simplă: tu nu vrei ca atunci când un doctor îţi pune un diagnostic sau când îţi umblă prin măruntaie să se gândească şi la cum îşi plăteşte chiria şi factura la enel!
    tocmai d'asta şpaga ar trebui dată înainte :D!

    şi o scurtă întrebare pentru Ana: tu laşi un leu, doi când mergi prin vreo bodegă să te simţi bine?

    RăspundețiȘtergere
  6. Le iau in ordine inversa, ca e mai usor:
    @ J.J.: Respect Perversu'' de pe Targu-Ocna :) Esti ca Badea. Si asa e. Cand "spaga" se da inainte te simti conditionat intr-un fel, te simti cumparat. In plus, nu poti sti a priori ce se poate intampla pe masa. Recunosc ca atunci cand am mai fost "mana a 3-a" m-am mai gandit ce sa-i zic stomatologului ca sa ma amane cu plata pana la salariu, am calculat cat dau in 5 zile pe bilete RATB pana-mi fac abonament, etc.

    @Ana: Oricum, niciodata nu te gandesti daca ala de pe masa iti va da vreun leu, sau daca ti-a dat inainte. La anestezisti am vazut ca mereu se da inainte... dar am observat ca ei au aceeasi procedura, aceleasi rezultate si la aia care dau si la aia care nu dau. Da, sunt de acord ca sunt medici care conditioneaza actul medical cersind practic bani... am auzit ei, eu n-am intalnit niciunul. Problema cu asigurarile e ca... se stang bani multi. Dar unde ajung? Cu siguranta nu in salariul meu, cu siguranta nu in stocul de medicamente al spitalului. Daca nu mi se pare corect sa am salariu de spalator, asta nu inseamna ca eu cred ca merit mai mult? Si nu e normal sa merit mai mult?
    @Anonima: si tu cum poti trai cu 84 de lei pe luna? Practic... cum poti? Ce faci cu ei? Aia cu hartia igienica e poanta de poanta. M-a amuzat rau.

    RăspundețiȘtergere
  7. "serbus" cum se zice in zona mea,
    eu cred ca e o diferenta intre "spaga" si "cadou" (cadoul pe care il dai la SFARSIT cand ai fost tratat - nu nemaipomenit - decent).

    Eu nici n-as avea habar, in caz ca m-ar lovi damblaua, cui sa dau, cat sa dau, CUM sa dau. Uite, acum in martie ar trebui sa platesc sanatatea 5,5%(sau cat fras) din venitul pe anul trecut. Suma nu e imensa, dar daca ajung pe mana medicilor, trebuie sa scot euroii (pe astia din venitul efectiv de anul trecut, sau ce-a mai ramas din ei- umbra).

    Cum naiba pot unii sa ceara bani muribunzilor? Ce faci daca te trezesti cu un profesor bolnav? Ala de unde sa scoata bani?

    Cunosc un caz in care un pacient a fost suduit pt. ca a adus o sticla de whisky unei doctorite, cand de fapt dansa vroia un parfum pt. ca asta e un cadou corespunzator unei adevarate doamne. Dansa poa' sa faca si 50 de facultati de cate 6 ani fiecare, ca tot n-as da pe ea nici un scuipat.

    RăspundețiȘtergere
  8. Pai ca si fi sigur ca vei fi tratat, tre sa scoti banii ca altfel...oricum suntem prea multi pe lumea asta, nu au ei nimic de pierdut!

    RăspundețiȘtergere
  9. Este trist ca un tanar medic castiga bani doar de seiminte... si nici alea Nutline..., dar noi restul populatiei platim asigurari medicale , sanatate, etc... este trist ca sunteti indemnati de catre presedintele Romaniei sa va cautati de munca prin alte tari, este trist ca sunt doctori in RO care nu se uita la tine pana nu le dai bani, si apoi incep sa te trateze..daca se pricep...sau cat se pricep, este trist ca malpraxisul nu baga nici un doctor in puscarie...

    Oricum lasa ca te faci tu mare si o sa iei spaga mii de euroi :)

    Poate vrei sa comentezi si despre subiectul asta pe blogul meu... daca ai timp http://www.soacra.eu/2011/03/21/multumiri-ca-la-oscar/
    Nu este scris de mine dar rezonez si eu cu el.Si da am dat bani multi ori de cate ori am fost la doctor...si inainte si dupa, pentru ca stiu ce salariu au si ce salariu ar trebui sa aiba

    RăspundețiȘtergere
  10. of of...as zice multe ca-s total de acord cu absolut fiecare cuvintel dar o sa fac asta altadata ca acum pic de somn si maine trebuie la 8 sa fiu la raportul de garda dar..o sa iti amintesc ceva ce scriai tu intr-un blog anterior rezidentiatului..nu mai stiu exact cuvintele dar era ceva de genul ca te descurci cu 2000 si ceva de ron(cand erai rep) si ca sigur te vei descurca si cu 1000 de ron...numai ca uite cum e..si de fapt nici macar nu-s 1000 de ron....si cred ca te-a sfatuit f bine cine a zis cu factura..eu platesc lunar 30 de ron si am minyte garla....vreo 3000 in vdf si 60 nationale....si ma multumesc cu aceasta cartela...sa auzim numai de bine!...greuu de facut...stiu...

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu suntem amici si nici macar cunoscuti. Modul de descriere a unor idei si felul de a le expune m-au facut sa cred ca mai avem vreo sansa (din intimplare am dat de blogul tau si mi s-a parut mai mult decat interesant). Mi-am adus aminte de amicii vechi si le-am dat un trr.. sunt incantat ca nu sunt singur in Romania asta (vai de mama ei si de toti muritorii ce isi cistiga cu greu traiul)

    RăspundețiȘtergere
  12. Interesantă deducție, două observații am.
    În aia 6 ani de medicină nu ai reușit nici să înveți că fumatul dăunează grav sănătății așa că nu te mai plânge că ești plătit puțin la studiile și valoarea ta intelectuală!
    Legat de șpagă, ți-o spun ca pacient al sistemului în care ”te lauzi” că lucrezi, pentru tine o fi puțin dar te-ai pus vreodată în situația unui sărman pacient care are venitul poate mai mic ca tine și trebuie să îți dea și ție, și altor câțiva ca tine, șpaga aia mica de care te plângi?

    RăspundețiȘtergere
  13. ambasada sua in romania angajeaza medic
    poate te intereseaza

    RăspundețiȘtergere
  14. Intrebare ptr Vlad - RadioWhisper - e un mass sau doar un mail pe care l-ai trimis la toata blogosfera? Sau un marketing mai moca - gen :)

    Pacat ca e atat de greu, sa fii ceva atat de bun :(

    RăspundețiȘtergere
  15. mai....deci in primul rand foarte tare postarea ta,te inteleg perfect de asta am si ales acum 7 luni sa plec din romania ,,,,momentan sunt in anglia si deja,traiesc muuuuuuullllt mai bine ca in romania ,deja am reusit in 7 luni sa fac cateva chestii pe care in romania cu siguranta nu reuseam sa le fac si multe altele ....si in al doilea rand ca sa citez pe domnisoara sau doamna Ana care a zis |" În al doilea rând, mi se pare josnic să ai pretenţia la un salariu mai mare doar ca să nu fii pe aceeaşi treaptă cu spălătorul de maşini şi nu pentru că pur şi simplu meriţi." ....cum poti sa zici asa ceva ?????josnic\????cum adik josnic,,,,,ar fi josnic sa sa nu ceri mai mult....nici nu stiu cu ce sa incep.....e foarte logic si normal sa vrei mai mult ca doctor,,,,,,oamenii astia au studiat si deasemenea e una din cele mai grele meserii ...cum poti spune o asemenea aberatie,nu e vina mea ca esti prost si nu te-a dus capu si ca lucrezi intr-o spalatorie!!!!si stiu replica va fi: "dar unii nu au avut posibilitatea sa studieze,asa si....e pacat e adevarat dar asta nu inseamna ca trebuie sa ii injosim pe cei care au muncit sau studiat doar ca sa fim toti egali ...NU SE POATE SA FIM TOTI EGALI!!!!! asta e viata...obisnuieste-te sau fa ceva in legatura cu asta!!! daca vrei sa arati compasiune fata de altii fa o donatie sau incearca sa ii ajuti prin alte modalitati nu tragand in jos pe cei buni doar ca sa se simta bine si egali cei slabi.....asta e viata!!!!

    RăspundețiȘtergere
  16. si acum l-am vazut si pe ovidiu cu un alt comentariu stupid....imi cer scuze pt limbaj dar chiar nu ma pot abtine....2 lucruri am de zis referitor la commentariul lui ovidiu:
    1:"În aia 6 ani de medicină nu ai reușit nici să înveți că fumatul dăunează grav sănătății așa că nu te mai plânge că ești plătit puțin la studiile și valoarea ta intelectuală!",,,,,cu siguranta stie ca e daunator sanatatii sau tu crezi ca cine fumeaza crede ca nu e daunator,crede-ma....nu exista fumator care sa nu stie ca fumatul dauneaza ....nicotina e un lucru de care deviii dependent si este foarte greu sa te lasi,iar asta nu are nici cat de putin legatura cu "studiile si valoarea ta intelectuala" cu siguranta stie ca nu e sanatos si deasemenea cu siguranta stii si tu ca NU e sanatos sa mananci fast-food si totusi o faci iar asta nu te face mai putin inteligent si in al doilea rand ca doctor ar trebui sa ai pretentia sa fumezi 10 pachete pe zi ( ma refer la bani).
    2."Legat de șpagă, ți-o spun ca pacient al sistemului în care ”te lauzi” că lucrezi, pentru tine o fi puțin dar te-ai pus vreodată în situația unui sărman pacient care are venitul poate mai mic ca tine și trebuie să îți dea și ție, și altor câțiva ca tine, șpaga aia mica de care te plângi?"
    inainte sa comentezi citeste bine :"Nu e spaga, pentru ca fac ceva ce oricum as face si fara asa ceva si-o fac la fel pentru toti." deci commentariul tau: "te-ai pus vreodată în situația unui sărman pacient care are venitul poate mai mic ca tine și trebuie să îți dea și ție, și altor câțiva ca tine, șpaga aia mica de care te plângi?" nu isi are rostul...iar a te plange de ceva insamna ca vrei mai mult ...nu???? si din cate am inteles eu se plange de salariu nu de spaga .....dar din nou un comentariu facut de un roman care o duce prost si nu stie de cine sa se ia....

    RăspundețiȘtergere
  17. Straine, multumesc. Dar eu am preferat sa nu-i raspund, ca mi s-a parut ca n-am cui. Daca gandeste la modul in care gandeste, n-ai cu cine discuta. Nici eu nu-i pun pe pacienti sa bage fast-food, sa nu-si ia tratamentul, sa mearga cu 200 km/h si sa faca accidente, sa manancea fast-food, sa bea cisterne de alcool, sa stea cu rana pana in ultima clipa cand se impute de nu poti sta in preajma si cand nu se mai poate face nimic in afara de amputatie majora. Si nu, nu astept bani de la amaratii astia, ca nu e zi sa nu planga unul pentru ca-l lasam fara picior. dar poate suntem platiti prea bine si tre' sa vedem in fiecare zi cumplang oameni pentru care nu mai putem face nimic decat sa le taiam un picior.
    N-o sa mai discut subiectul asta pe blog. Sper totusi sa se aranjeze treburile. Dar pacientii, asistentele si sitemul de rahat ar putea fi subiecte bune... numai ca nu prea mai am tregere sa mai scriu, nu prea mai am timp... nu stiu. Ma mai gandesc daca reiau seria postarilor. Mersi

    RăspundețiȘtergere
  18. Hmmm, pai nu locuiesti cu parintii? Ai casa ta separat sau cum? ca daca locuiai cu ei, nu mia plateai separat intretinerea...

    RăspundețiȘtergere