luni, 11 ianuarie 2010

L'italiano

Aseara am fost la Nicu. La Nicu... un vecin de-al lui: Maurizio Ruggeri. Stie bine romana... ii mai scapa cate un "come cazzo si dice?", dar exterm de rar. In schimb, o zicea bine cu "du-te-n pula mea" sau "du-te-n pula mea la patrat: du-te-n pula mea x du-te-n pula mea".
L-am ascultat pe Maurizio toata seara. Vorbeste extrem de mult. Are nevasta romanca, sta de mult timp in romania, are doi copii (Davide si Ginevra - ea are 2 ani si un pic, si e simpatica rau). Maurizio e un ins pe la 40 si ceva de ani, care cred c-a fost "ninja". Ninja, in termenii mei, e unu' care e al dracu' in ceva. Omu' are nu-stiu-cate operatii...
"La 5 ani peritonita perforata... a venit dottore, fuga la spital. La 17 ani, accidente con motocicleta... am sarit de pe ea. Dupa, am sarit e pe pod cu Volvo lu' taica-meu... Operatia la genunchi e de cand am sarit prin geam con Porsche la 220 la ora." Nevasta-sa confirma dand din cap. Au avut o catea doberman - Bimba - careia ii placea sa manance maidanezi si pisici. Zicea ca daca era libera in curte, facea "o pisica pe noapte". Pe el l-a tras vreo 15 metri taras pe iarba, alergand dupa maidanezi. Era nebuna.
Ne mai spuse ca statul San Marino e cat castelul Bran... sau cat Lipscani. 3 case si 10 banci. De obicei nu se poate obtine pasaport de San Marino, dar cine-l obtine cica e "smecher la puterea n".
Maurizio are 4 coronare cu depuneri. Placi de aterom. Stie ca alea nu dau inapoi, spre disperaea neveste-sii nu vrea sa ia tratament, dar a promis ca pune stentrui cand se va nasoli problema.
Care-i problema lui cu companiile farmaceutice? "Pula mea Bayer, pula mea Plough-Shering...".
Zice el ca cele 3-4 companii care fac medicatie pentru cancer se intalnesc de ex. la Auxerre si-si impart teritoriile... tarile. La medicatia pentru cancer, nu sunt foarte multi producatori. Nu e concurenta libera. Pentru ei, bolnavii de cancer sunt doar cifre in statistici. Ei sunt bucurosi cand cifrele cresc... caci asa isi pot permite orice. Ii roade cand se mai gaseste cate un rezistent... gen unul care are nu stiu ce boala si nu crapa. Si se pisa pe tratamentul lor. Maurizio era indignat ca astia inventeaza boli... fel si fel de gripe, de pula mea. Eu m-am interesat de colesterol. Medicamentele pentru micsorarea colesterolului sunt foarte scumpe. Cum sa facem sa le cumpere cat mai multi? Colesterolul, in trecut, era considerat normal daca era sub 280. Limita superioara a scazut acum pana la 200. In curand, parca vad ca va trebui sa nu depasim 150. De ce nu se chinuie nimeni sa descopere un tratament pentru cancer? Pentru ca dpdv economic nu renteaza. De ce sa se apuce cineva sa faca masini cu motoare care sa functioneze cu apa? Pentru ca mai e mult petrol care trebuie vandut.

Accizele. Discutia asta a pornit tot de la San Marino, unde cica se fac fraude la greu. Maurizio e mirat ca nu face mai multa lume chestia asta. Pana la urma, de ce se mira statul (oricare ar fi el... roman, italian, mortii ma-sii...) ca oamenii fac frauda? Omul a propus un calcul simplu.
Accizele si TVA-ul pe care le platim la stat in tigari, alcool, mancare, carburanti, lumina, gaze.
Tigarile. Dupa cum mi-a confirmat si var'miu Dumi care lucreaza la JTI (astia cu Camel, Winston, etc.), cam 70-80% din costul unui pachet de tigari sunt accize, taxe pe viciu, pula mea. La alcool, cam 50%. Acuma nu stiu daca in procentele astea e inclus si TVA-ul, dar nu cred.
Credeti ca banii astia ajung acolo unde trebuie? Adica din banii astia se plateste tratamentul bolnavilor coronarieni care-au ajuns asa din cauza fumatului? Credeti ca se plateste tratamentl ciroticilor care s-au imbolnavit din cauza alcoolului? Merg in salariile medicilor? O pula.
Benzina, mtorina...? Un baril de petrol e 80 de dolari... un baril are vreo 160 de litri. Americanii platesc 2.50 - 2.75 $ pe gallon. Adica ei platesc cam 7,5 lei pe aproape 4 litri de benzina. Cat platim noi pentru aceiasi 4 litri? Vreo 15 lei. Taxe si accize... TVA...
Mai punem TVA-ul de 19% pe mancare, bautura, gaze, lumina? Mai punem impozitele retinute din salarii?
Fiecare om care fumeaza 1 pchet pe zi, da pe luna circa 250 de lei la stat, deci vreo 3000 de lei pe an. Cati naiba fumatori avm in Romania?!?! Zic baietii astia AICI (Ziare.com) . O luam altfel... 5 milioane de pachete pe zi ori 7-8 lei taxe per pachet (adica 2 euro)? Intr-o singura zi, DOAR pentru ca romanii fumeaza, statul primeste 2 € x 5.000.000 = 10.000.000 €. Sa mai calculam cat alcool se bea in Romania? Asta e tema pentru acasa. Vi se pare ca milioanele astea de € se duc in spitale pentru tratarea bolnavilor cu probleme cardiace, pulmonare, vasculare? Paradoxal, spitalele n-au bani, te pun sa-ti cumperi singur medicatia, sau stentul, sau pula mea... Si mai platim taxe din salariu si pentru "sanatate".
Vi se pare ca accziele de la carburanti se duc in strazi si autostrazi? La ce trebuiesc astea? Ei au avioane si elicoptere. La ce trebuisc scoli? Copiii lor studiaza in strainatate.

Asa ca Leo, platitor de taxe, ex-fumator, conducator auto indragostit de garduri... va fute muma-n cur cu taxele voastre si va trage caltabosu' prin masele pana faceti spume in comisura bucala... si asteapta nerabdator accize pe futut. Romanii se fut, ma... ca ba n-au ce face, ba nu-si permit altceva. Asa... sa-ti futi nevasta nu te costa nimic... MOMENTAN! Da' v-ati gandit ca si in pretul prezervativelor e acciza? E belita.

Pentru domnul nostru italian am 2 dedicatiuni... pentru voi am ma multe recomandari. Pe langa Sinatra, va aduc aminte si de alti italo-americani celebri ca Lou Monte, Louis Prima, Dean Martin sau Perry Como. Asta e tema pentru acasa... facultativa, pentru cine e interesat.
Am uitat sa va zic ca am mancat niste paste facute in casa pe care le adusasera sotii Ruggeri din ograda proprie: Excelente! mai ales alea cu parmezan sau ce dracului era.

Una sicilina in prima faza...


...si una cu audienta generala :))

Un comentariu: