marți, 3 noiembrie 2009

Filme. Episodul 3: Comedia

Nu (mai) sunt genul care sa se uite la comedii. Cel putin la cele noi, pentru ca nu ma prea amuza. Cele cu liceeni americani mi se par tampite, folosind acelasi cliseu. Cred ca am vazut totusi un film din cliclul "American Pie"... cred c-am vazut si ceva "Scary Movie".
Scriu postarea asta mai mult ca sa scap de gen, pentru ca tocmai zisei mai sus ca nu ma omor cu asa ceva. Liceenii jucatori de fotbal american sau majoretele lor care incearca sa ma amuze cu sex, sperma, tra-la-la... sunt vax. N-am sa trec asa ceva. Exista un singur film nou pe care am sa-l trec in lista.


1. The Little Princess. E destul de amuzant ca sa-l trec la comedie, dar in anumita masura e si drama. O drama cu "happy-end", ca sa zic asa. Filmul e din 1939, iar Shirley Temple face un rol extraordinar, pe atunci avand doar 11 ani. E plin de faze amuzante, si per ansamplu e un film bun care starneste trairi de tot felul.

2. Matilda. O fetita foarte desteapta se naste intr-o familie mai mult decat mediocra. Danny De Vito joaca rolul tatalui, un escorc care vindea masini la mana a doua. Matilda ajunge la o scoala unde directoarea era o femeie-barbat care-i teroriza pe copii. Matilda ii vine de hac pana la urma. E un fel de "Dennis The Mennace" in varianta "fetita-geniu".

3. Irma la douce. O comedie cu Jack Lemmon in rolul unui fost politist care se indragosteste de-o prostituata... joaca un rol dublu pentru a o convinge sa renunte la "meserie"... si de-aci totul e amuzant. E din 1963.

4. Top Secret!. E o parodie facuta dupa filmele despre al doilea Razboi Mondial, cu Val Kilmer in rol principal. Seamana destul de mult ca idee cu cele doua "Hot Shots!" (parodiile dupa Top Gun si Rambo, cu C. Sheen in rolul lui Topper Harley)

5. The Gods Must Be Crazy. Un bosiman din desertul Kalahari gaseste intr-o zi o sticla de Cola aruncata dintr-un avion. Tribul incepe sa foloseasca sticla la diverse chestii... aproape tot. Pana la urma ajung sa se bata pe sticla, iar Xi pleaca cu ea la capatul lumii s-o arunce. Povestea lui se intersecteaza cu a unei profesoare si a unui cercetator... na... si ies o groaza e intamplari comice la care eu nu m-am putut abtine sa nu izbucnesc in ras.

6. La Chevre. O comedie franceza, cu Gerard Depardieu si Pierre Richard. Fiica unui afacerist e rapita, taica-su trimite un detectiv dupa ea (Depardieu)... dar ea fiind o mare ghinionista, alaturi de detectiv merge si un mare ghinionist (Richard). Asta nu gasea ghinionul, ci ghinionul il gasea pe el. Filmul exista si in varianta americana, cu Martin Short si Danny Glover... se numeste Pure Luck si personal mi se pare mai slaba.

7. Grumpy Old Men. Walter Matthau si Jack Lemon (polististul din "Irma la Douce") sunt doi batranei foarte buni prieteni care se ciondanesc zilnic. In filmul asta, se lupta pentru dragostea unei femei... "new girl in the neighborhood". In "Grumpier Old Men" apare o alta femeie (Maria Ragetti) interpretata de Sophia Loren. Oricum, in ambele filme... cel mai amuzant personaj e de departe Grandpa Gustafson (Burgess Meredith).

8. Dennis the Menace. E un film care mi-a placut mereu. Nu stiu de ce, dar ma amuza teribil. Are o nota extrem de proasta pe IMDB, dar am zis in celelalte episoade ca citez aici ceea ce mi-a placut mie... indiferent de nota IMDB, premii, critici sau comentarii. Walter Matthau a fost pus prea bine in rol... chiar are fata de "Mister Wilson".
Mr. Wilson: How come you ask so many questions?
Dennis: I've only been around for 5 years. There's a lot of stuff I don't know.

9. The Hangover. Cred ca am mai vorbit despre el intr-o postare anterioara... l-am vazut la cinema, apoi acasa, apoi la Nicu... numa' faptu' ca l-am vazut de 3-4 ori arata ca mi-a placut. Chiar vi-l recomand, cu toate ca e din 2009. Cred ca e cea mai tare comedie din ultimii 10 ani. Pentru mine, cred ca singura comedie ok in ultimii 10 ani.

10. Airplane! Echipajul unui avion se imbolnaveste subit (de la mancare), iar comenzile le preia un fost pilot care se tinea dupa fosta iubita (o strewardesa).


Eh... daca am uitat ceva... sper ca nu-mi da nimeni in cap. Si nici nu prea ma intereseaza daca am uitat... macar sa va luati voi dupa ce recomand eu.
Ar fi mai multe de pomenit. Pe unele am decis sa nu le pun aici, fiind comedii romantice... mai mult romantice decat comedii.
Nu am incercat sa fac un top al filmelor de comedie... sunt constient ca au fost altele mai bune; eu am incercat doar sa scriu despre unele care n-au fost chiar de box-office si pe care poate le-ati ratat. Pe unele, chiar nu aveati cum sa le ratati: Hangover e recent, Geumpy Old Men, Matilda sau Dennis the Menace au tot fost pe la TV.
Dac-o fi vreunu' pe care sa-l vedeti si sa va placa... m-ar bucura mult. Macar unul. Merci.

Piesa. Pentru piesa tre' sa-i multumesc Louizei... ca la ea in status am descoperit-o. Chanda Mama:

4 comentarii:

  1. Vezi Margo...n am mai ras atat la un film in viata mea :)))

    RăspundețiȘtergere
  2. Nici eu nu ma mai uit la comedii:). Nu pentru ca nu mi-ar place genul, dar nu se mai fac, cum ai spus. The Hangover nu l-am vazut, tocmai pentru e din "epoca" asta, si nu am crezut ca este bun de ceva. Restul sunt super.

    RăspundețiȘtergere
  3. Se mai fac. Printre tonele de mizerii hollywoodiene mai gasesti si comedii bune daca scormonesti. "Pisica alba, pisica neagra" de exemplu... Si comediile britanice sunt misto. Alea cu Simon Pegg..:D

    RăspundețiȘtergere
  4. Incearca Cheech and Chong's Up in Smoke, poate-ti place. E vechi, din '78.

    RăspundețiȘtergere