duminică, 8 noiembrie 2009

Filme. Episodul 4: Horror

Cu filmele horror e mai urat decat cu cele de comedie. Astea sunt mai putine...
Bine, pana la urma, unele filme din genul horror mi-au parut comedii. Daca pot sa NU va recomand ceva... ar fi Mirrors, The Descent, FeardotCom...
N-am chef de pre multe intro-uri... haideti sa "ingrozim" putin cu - din pacate - doar cateva filme horror intradevar bune (dupa gustul meu, nu dupa topuri, critici sau bilete vandute).

1. The Others. Mi s-a parut de departe cel mai bun film horror dintre cele pe care le-am vazut. Are suspans, are atmosefara aia macabra, are zgomote inexplicabile, are o prestatie super a actritei Nicole Kidman. Personal, mi-a placut si fetita - Alakina Mann - care-o joaca pe Anne. Oricum, nu pentru senzatiile horror de pe parcurs iubesc filmul asta, ci pentru ultimele 5 minute... care-s de-a dreptul geniale. L-am vazut de 4-5 ori si de fiecare data, la sfarsit, se zbârleste parul pe mine.

2. Dracula. Bram Stoker's Dracula. E celebrul "Dracula" regizat de Francis Ford Coppola in 1992. Imi place pentru... nu stiu... poveste, peisaje, costume, muzica, interpretare. Iar la interpretare, vorbim de A. Hopkins, Keanu Reeves, Winona Ryder, Gary Oldman.

3. 1408. Filmul e facut dupa o poveste a lui Stephen King, in care un nuvelist de mana a doua (John Cusak) care cauta sa darame in cartile lui fel si fel de mituri si povesti horror. Astfel ajunge in in camerea 1408 a unui hotel, desi managerul (Samuel L. Jackson) incearca sa-l convinga sa nu se cazeze. Filmul m-a tinut in suspans pe intreg parcursul... simti ca innebunesti alaturi de personajul principal.
Ca si chestie interesanta, va pot spune ca filmul are doua variante de final...

4. Fallen. Nu e un film horror in adevaratul sens al cuvantului... dar te tine "in priza" pe tot parcursul lui. L-am trecut aici pentru ca e vorba de un demon - Azazel - care poate trece din corp in corp printr-o simpla atingere. Daca actorul va va convinge cu ceva... va zic ca rolul principal e al lui Denzel Washington.

5. Saw. Aici am sa nominalizez doar doua... nu-s fan al seriei. Mi-au placut primul Saw si Saw III: primul - pentru ca e socul, ideea, teroarea... ce mai vreti voi; Saw III - pentru ca e genial sfarsitul. Foarte destept James Wan asta.

6. [REC]. Mi l-a recomandat Mentha. Filmul e varianta originala a filmului "Quarantine", produs de americani. [REC] e "hecho en Espana" a.k.a. "made in Spain", avandu-l ca scenarist si regizor pe Jaume Balagueró. S-a filmat POV (Point Of View), ceea ce te face sa traiesti actiunea la maxim. Daca esti mai sperios asa... filmul asta "scares the crap out of you!" Multi zic ca ar fi gen Blare Witch Project... nu stiu, ca pe-ala nu l-am vazut.

Later Edit: 7. Constantine. A fost un film ok. Mai mult actiune decat horror, dar e un film bun. In plus, imi place Keanu Reeves in general.



Dawn Of The Dead 1978, Dawn Of The Dead 2004, Day Of The Dead, Night Of The Livin Dead, Land Of The Dead... si-alte de-astea cu "Dead" si "Living Dead" n-am vazut. Sau cel putin nu cred ca am vazut... poate pe la TV din intamplare, si-atunci probabil pentru ca n-aveam la ce sau eram prea plictisit de Babylon Blue, Spice Platinum sau Hustler TV.

Piesa... e o capodopera a lui Wojciech Kilar, cel care a compus coloana sonora a filmului "Dracula". Piesa asta mi-a dat fiori cand am auzit-o in film. Imi da si-acum... dar tre' ascultata cu volum asa... Tin minte ca piesa depe genericul de la Twin Peaks reusea sa ma sperie extrem de tare. Faceam pe mine de frica prinvind doar intro-ul.
In "Dracula", vampiroaicele alea super-sexy sunt: italianca Monica Bellucci, israelianca Michaela Bercu si romanca Florina Kendrick. Deci... "The Brides":




14 comentarii:

  1. Nu ma pot uita la filme horor:(((. Primele 4 le-am vazut, dar sa fiu sincera nu credeam ca fac parte din gen...mi-au placu; mai ales The Others, cred ca l-am vazut de cateva ori.Saw, am vazut segvente, si cred (sa ma ierte iubitorii genului) ca trebuie sa fi un pic...cumva..sa te uiti. Am o imaginatie prea bogata sa pot viziona filme horor:))). Trebuie sa recunosti ca ai ales variatele soft ale genului:)).

    RăspundețiȘtergere
  2. Am citit de "Dracula" si mi-am amintit de-o comedie geniala, numai ca nu mai stiam numele. Si-am cautat-o vreo 15 minute crezand ca-i cu Dracula...asa-mi imi aminteam eu :)) Da' era cu Frankenstein. "Young Frankenstein" din '74.

    RăspundețiȘtergere
  3. Daniela... la Fallen am dubii, dar primele trei sigur sunt horror :)
    Cele non-soft nu-mi plac pentrui ca ma amuza teribil. Texas Chainsaw Massacre... comedie. Mirrors? Comedie! Adica nu vreau sa-mi pierd timpul vazand cum sare sange pe pereti, cum merg mortii prin Mall sau cum suna unul la telefon si zice "Bau".
    Tre' sa aibe mai multe ca sa-mi placa... sau macar sa ma sperie. Eu ma sperii mai greu... iar la prostiile astea gen Mirrors, The Ring... le zic "Boo Movies". La The Ring nu m-am putut uita pentru ca dupa juma' de ora m-am plictisit incredibil.

    Cristiana... daca e vorba de parodia aia cu Leslie Nielsen, e naspa :)) Am cautat... "Dracula: dead and loving it" ii zice astia cu Nielsen.

    RăspundețiȘtergere
  4. Inseamna ca am eu o idee preconceputa despre ce inseamna film horor:)); adica sange,torturi si altele de gen:))). Eu le-am spus suspans :))). Super, deci pot spune de acum ca si eu am vazut filme horor:)))).

    RăspundețiȘtergere
  5. The Ring (2002, regizor Gore Verbinski). Desi nu-s consumatoare de horror, filmul asta m-a impresionat. l-am vazut de 3 ori: prima oara l-am gustat, a doua oara am fost atenta, a treia oara l-am vazut profesionist ca sa zic asa. foarte bine lucrat, imi place ca insala asteptarile (apar tot felul de false indicii despre care crezi ca vor avea un rol, ca vor explica misterul. de fapt n-au niciun rol legat de subiect, ci doar ca tehnica de amplificare a starii de angoasa). foarte misto filmul, foarte bine realizat, foarte bine jucat.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ok, Ela. O sa mai incerc sa-l vad. Am zis mai sus ca daca trecuta, dupa juma' de ora m-am plictisit si-am decis sa pun alt film. UN FILM. Sper ca de data asta sa nu ma ia iarasi somnul.

    RăspundețiȘtergere
  7. Goange, morti care sug sange, cruci, dumnezei decazuti,drujbe, angoase amplificate, sudori reci...exact ce ti-ar recomanda orice medic ca sa te tratezi de atacuri de panica! Esti eroul meu,ma!:)))) Eu m-am speriat de era sa fac hertz(atac de cord) la Dracula. Asta nu inseamna ca nu l-am vazut de cinci ori. Uite...la asta m-am uitat si eu...si fara efort. Si am citit cartea apoi...cu o groaza de efort.
    La Boo Movies mai poti sa pui si House of Wax ...dau ceva de genul. Bine ii zice numele...e vax :))

    RăspundețiȘtergere
  8. :)Mi-a placut Constantine, l-am vazut prima oara la cinema si mie mi s-a parut horror...pentru fumatori:))))!. Ma rugam de prietenii mei fumatori sa mearga la filmul asta, poate in acest fel se lasa de obicei...Nu prea mi-a reusit:))).

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu, nu. Era vorba de parodie dupa Frankenstein. N-are treaba cu ala cu Dracula...habar n-am cum e ala, nu l-am vazut.

    RăspundețiȘtergere
  10. yayo... eu n-am treaba cu goange, dumnezei, morti sau sudori reci, tinichigii calzi sau lacatusi mecanici. Ma uit asa... de "fun", de amorul artei...

    RăspundețiȘtergere
  11. Vio e lacatus mecanic :))))))Ai nimerit-o pe asta!

    RăspundețiȘtergere
  12. filmele de "groaza" nu ingrozesc in general, pt ca ele singure n-o pot face. ca sa ajunga sa fie horror de-adevaratelea e nevoie de mai mult. filmele in sine nu participa la "sperietura" decat cu aceleasi tehnici clasice: muzica, personaje hidoase/rele/urat mirositoare/non-umanoide etc in aceeasi gama, catacombe/beciuri/subsoluri etc, eventual dezafectate sau macar cu infiltrari de apa si aparitii bruste de 2-3 ori la misto si o data pe bune. spuneam ca e nevoie de mai mult, adica: 1. sa te anunte la inceput ca e horror (ca sa iti definesti de la inceput niste asteptari si sa intri in dispozitia de horror); 2. tu insuti ca spectator (stii ca ai un horror, asa ca il pastrezi sa-l vezi noaptea, singur, eventual pe furtuna, dupa o zi obositoare etc), deci tre' sa fii dispus sa vezi horror-ul.
    in conditiile astea, in care stii ca orice subiect ar fi tu l-ai mai vazut deja, la orice tehnica de speriat ar apela tu o cunosti deja, poate esti si o fire mai putin "nevricoasa", tot ce te mai poate impresiona la un astefel de film e CUM este realizat, talentul regizorului, modul in care poate transforma ceva cunoscut in ceva nou, cum iti pacaleste asteptarile. de asta spuneam ca m-a impresionat The Ring.

    RăspundețiȘtergere
  13. 1408 este, intr-adevar, genial! Cat despre SAW, uita-te si la ultimele serii :)

    RăspundețiȘtergere
  14. salutare!..Uite,iti recomand un film horror bun,se numeste "The midnight meat train"...Numa' bine!

    RăspundețiȘtergere