luni, 26 octombrie 2009

Campâine și circ

"Duas tantum res anxius optat, panem et circenses"

Adevarat. Asta-si doresc romanii mai nou... paine si circ. Asa ne-am invatat dupa '89, astea ne-au placut si cu astea am ramas. "Circoteca"-n discoteca, la TV, pe scena politica, pe strada, in sport... iar daca pe langa "circoteca" mai avem si paine... ce pula mea ne mai trebuie?
Cultura?!?! Mortii ei!
Decenta?!?! Pentru ce?
Modestie?!?! Ce e aia?
Bun-simt?!?! Asta e-n alta limba, nu? Traduisez!
Lasa, ca avem ce baga la ramazan (nu toti, da' restu' avem), avem de ce si de cine "sa ne radem", avem circari destui si multe locuri pe scaune.
Avem la TV vedete fabricate din circarese practicante ale unui numar spectaculos si aducator de bani, cariera, faima... triplu salt mortal in pula (in pula de fotbalist, senator, mogul, etc.)
Avem multi saltimbanci (la figurat, da?) care fac jonglerii cu legile in fata noastra. Avem clowni care se prefac ca joaca fotbal... Aplauze, va rog!
Avem contorsionisti cu coloana vertebrala extrem de flexibila... se indoaie la orice adiere (sau dupa cum bate vantul). Dresura de pasari migratoare: tarile calde-s puterea, tarile friguroase (brrr) sunt opozitia. Iluzionistii isi fac oricand datoria: fac sa apara si sa dispara diverse (dosare, dovezi, valize, bani, etc.) Abracadabra!
In rest... multi cimpanzei si urangutani in trafic, pe strada, pe stadioane. Sau bizoni, dupa cum zice campania "Hoo cu tata!"

Campanie (Campâine).
Pentru ca unii asteptau de mult la semafor (lingaii si hamsterii de partid - aia care nici macar nu stiu doctina sau daca partidul e de dreapta sau stanga - mancatorii de piscoturi de pe la chermeze si sindrofii la Siania, Predeal), s-a dat "verde" la lipit afise, la organizat concerte, la impartit geace de iarna, calendare si baloane, ulei plus zahar plus faina, la atacuri acide in presa.
Vad de cateva zile acelasi circ, in care suntem luati de prosti si ne convine.
Cand Geoana (zis Prostanacu'), cand Basescu (zis Marinaru'), cand Oprescu, cand Vanghelie (zis Marean, pă persoana fizica) coboara iarasi in popor... fac bai de multime, imbratiseaza masele... nu vi se pare ca sunteti luati de prosti? De idioti chiar! Astia vin acum intre noi ca si cum nimic rau nu s-ar fi intamplat in ultimii 5 ani (care 5? 20) si ne mint in continuare. Ce spun eu aici? Nici macar nu ne mai mint. N-am mai auzit "O sa fac x, y, z...", "Sa traiti bine/rau/mult/in Bamboo"... Vad doar atacuri, indreptate in toate directiile. Baietii reactioneaza ca niste grenade defensive!
De ce circarii astia au senzatia ca daca vin intre oameni s-a sters totul cu buretele? De ce oamenii ii mai cred? De ce ii mai iau in seama? De ce apar conflicte intre simpatizantii diversilor candidati? Sunt la fel, fraierilor! Si voi sunteti toti la fel: adica fraieti, da! De unde atatea mitinguri in strada la vizita vreunui circar de partid? De unde atatea aplauze, batai din palme... si mai ales DE CE?
Ce sa aplaud? Un circar care ma minte constient? Un circar care stie doar sa-si improaste adversarii cu namol? (si aia pe el... ca doar n-or ramane datori).
Deja am dus-o prea mult cu asta... spor la lipit afise (sa le lingeti cu limba, da... ca s-or lipi mai bine), spor la "fabricat dosare" maestre Vanghelie (dac-o sa castige Geoeana, ca altfel or sa va fabrice tot ei voua) si... sa stii, Eba: Europarlamentul nu e Bamboo!


Strada.
De trafic nu mai zic, ca mi s-a luat si mie. Zilnic e cat pe-aci sa ma busesc de 3-4 ori, zilnic imi e taiata calea lactee, zilnic ma enervez fara folos...
Acum vreo saptamana ma duc la Ratza... ma parchez undeva. Undeva inseamna ca era loc, dar nemarcat cu vreun numar de autorizatie sau macar numar de inmatriculare. Cobor dupa 30 de minute... ma blocase un 307. Dau picioare-n roata, ma las pe ea... pula alarma. Ma uit de vreun numar de telefon... ce mai, era cu intentie. Sun la Costi (el e polistis pe motocicleta la Rutiera)... asta imi d aun numar de telefon si zice sa sun acolo: "Daca ai noroc, vine cineva si-o ridica... si-si ia si amenda". Taman cand vorbeam, vine o cucoana:
- Presupun ca vrei sa pleci, nu?
- Pai da... normal ca vreau sa plec...
- Da? Alta data sa nu mai parchezi aici? Da? Sa nu ma mai incurci pe mine...
- Ok... imi faceti loc?
- Cu placere. Cu placere!
- Multumesc... dar sa stiti ca nu se face asa. Nu e frumos
- Mai esti si obraznic... Vrei sa n-o mai mut?
- Bineinteles ca nu... eu doar v-am zis ca nu e frumos sa blocati o masina, mai ales ca nu e loc de parcare platit...
- Da' cine esti tu sa ma iei pe mine la intrebari?
- Pai nu va intreb, doamna... doar v-am zis ca nu e marcat in niciun fel...
- Trebuia sa lasi si tu un numar de telefon acolo... asa se face...
- Doamna, il am scris pe o coperta de CD... o tin in torpedou, dar nu l-am mai scos pentru ca stiam ca stau 20-30 de minute... Ghinion ca ati ajuns tocmai in astea 30 de minute...
- Da... asta e... da' altadata sa lasati numar de telefon pe bord.

Na! Fir-ar ale dracului de locuri de parcare, ca-s mai greu de gasit decat gagicile. Deh.. alea bune-s mereu ocupate.

TV.
De programele TV ce sa mai zic? De alea la care se uita mam'mare si i se pare ca-s realitate? (vezi "Fata lu' tata"). O juma' de zi m-am chinuit sa-i zic ca-i facatura... si eu si mama, ea ca nu! Ca cine face de-astea? Sa faca "alea" in parcare? De unde sa aibe aia bani sa plateasca "quasiactorii" de care-i ziceam eu? Pai mam'mare... au bani fiindca o groaza de oameni ca tine sa uita la porcarii! "Nora pentru mama"? Niste someri obositi care n-au ce face p-acasa si se duc sa se dea in stamba la TV. Circ. "Dansez pentru tine"? Parerea mea pe larg e aici , dar pot sa zic si-acum ca e o afacere profitabila infiripata pe compasiunea romanilor si pe dramele unor amarati.
Am decis sa incadrez acest subiect (TV) in postarea asta cu circul pentru ca am tot vazut niste reclame de "circoteca" - seria "sticla de un milion". De... cine bea "Unirea"? Le astept comentate la "Apropo TV".
Iat-o pe cea mai tare, zisa si "Hei, boss!"(Vlad, tu esti fan, faroane!).
"Pă gâtu la sticla, fratele meu!" "Uite-aici, iubi!"



"Aha. Mersi."

Piesa? E piesa de facut circ pe ea. E doar o piesa geniala! Dupa asta, pun si originala... cea dupa care Jean S a facut cover. Jean S - Dirlanda



...si Dalida - Darla dirladada (si-asta-mi place foarte mult, o stiu cu mult inainte sa stiu cover-ul Slipknot). Ia d-acia, Nicoleta Miu... iar avem franceza.


dalida - darla dirladada
Asculta mai multe audio Muzica

7 comentarii:

  1. Daca-ti spun ca eu am renuntat sa ma mai uit la tv ai sa spui ca-s pocaita:)), dar nu o mai fac de ceva timp. Si cu campania ce sa spun...Ma uitat zilele astea de cand a inceput campania ca au iesit afise cu niste candidati...de ma lasa fara grai.Eu mereu imi certam prietenele ca nu se duc la vot, bagam chestia ca "au murit atatia ca noi sa avem acest drept" si tot tacamul, dar sa fie ala care o mai vota...

    RăspundețiȘtergere
  2. Duas tantum res anxius optat, panem et circenses

    RăspundețiȘtergere
  3. yayo... esti buna, manca-ti-as Notepadu' tau de-acasa.
    Nu a fost cu intentie.
    Pentru cine n-a prins faza: citatul de la inceput, aseara era cu font "webdings", care font... la mine pe PC se vedea frumos ca orice alt font. Dar la yayo... inclusiv acum la mine pe PC-ul de la birou... apareau niste figurine :)
    L-am editat, e scris in Verdana sau ceva de genu'... doar nu ma apucam sa codez mesaje pe blog :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Si mie imi place mult piesa, si chiar aveam o prietena in copilarie care se numeste Dalida...

    Dar piesa asta este in limba italiana!

    RăspundețiȘtergere
  5. Scuze, Nikol... n-am ascultat-o inainte s-o pun aici. Variantele in franceza de pe youtube se aud extrem de prost. Am gasit o varianta audio pe trilulilu.

    RăspundețiȘtergere
  6. Prostii de Romania...

    Intr-adevar ai prezentat foarte bine realitatile pe care le traim cu totii, fie ca le constientizam, fie ca nu...spuneai la un moment-dat ca suntem luati de prosti, de idioti chiar. As vrea sa te contrazic aici si sa spun ca de fapt doar SUNTEM prosti si idioti. De ce zic asta? Poi este de ajuns sa te uiti la vizualizarile revistelor si ziarelor de scandal, la ratingul stirilor de la ora 5 sau sa asculti muzica cu iz oriental si versuri agramate care rasuna din X5-uri sau "bamvauri". Este suficinet sa asculti vorbind un licean la vreun liceu cu pretentii din Capitala ("ai vazut ma' ce tatze are asistenta lu' Capatos?") ca sa iti dai seama ca SUNTEM prosti, nu suntem luati de prosti.Se zice ca romanii sunt o natie foarte inteligenta...din pacate eu inclin sa zic ca "am fost", in ciuda recentulului Nobel, care este meritul unei generatii trecute...Cultura, modestie, bun-simt,decenta...doar niste notiuni abstracte luate in deradere! Mi-a placut foarte mult post-ul tau si te astept cu altele...

    RăspundețiȘtergere
  7. Da, Roxana... suntem prosti. Asa e... intr-o tara care se uita la Stirile de la 17:00 si care citeste Libertatea si Click!... cum pot sa fi altfel oamenii decat prosti? Pacat ca noi nu realizam, ci doar politicienii care profita de asta.
    Ma bucur sa te am p-aici. Cred ca de la BAC te-am mai vazut de 2-3 ori. Ne vedem in 2011, la Reuniunea de 10 ani de la terminarea liceului :)
    Te pup.

    RăspundețiȘtergere