miercuri, 28 octombrie 2009

Fiare vechi




Azi incepui sa citesc cartea asta care a titlul postarii. E si aci alaturi, coperta. Am ajuns cam pe la jumatate, iar acum luai o mica pauza. Cred ca o termin repede, ca citesc cu pofta. Am mai avut in trecut "Dans de Bragadiru", in vreo trei randuri, dar le-am imprumutat... se pare ca defintiv. Turcescu nu-mi place la TV... nu ma uitam la emisiunea cu bilele (100%)... poate nu pentru ca nu-mi placea el ca jurnalist, ci pentu ca nu-mi placeau invitatii. Oricum, in urma emisiunii au ramas celebre cel putin doua bile negre (astea in vin in minte acum): cea a lui Marean Vanghelie care n-a stiut a conjuga verbul "a fi" si cea a Elenei Udrea cu presedintele (sic!) Republicii (sic! 2) Norvegia.
Sunt multe articole interesante in "Fiare vechi", ca si in "Dans de Bragadiru". Personal, le prefer pe cele despre viata de zi cu zi celor despre politica.
Nu stiu ce mi-a venit cu cartea... poate vreau s-o recomand, ca tot imi place asa de mult. Voiam sa scriu ca aseara am fost la film.
Aseara am vrut neaparat sa fug de-acasa. Voiam sa ma plimb... mult. Pacat ca ploua si se conducea anevoie, in plus nu prea vedeam prin parbriz. Am fugit la Mall, ca acolo era Diverta deschis pana la 22:00. Sa cumpar "Dans de Bragadiru" si eventual "Midnight Killer". N-aveau. Am vorbit vreo ora cu Louiza la telefon... despre carti, despre mine, despre ea... despre fete si relatii. Apoi am ajuns la Movieplex, sa vad un film recomandat de S.: "Pandorum". Dupa vreo 20 de minute de trailer-uri si reclame... a inceput in sfarsit filmul, si odata cu el comentariile celor din sala... unii se voiau amuzanti prin spate, unele nu prea intelegeau ce se petrece - niste gagicute de langa mine - si-si consultau iubitii dupa fiecare faza.
N-am putut sta mai mult de 15-20 de minute. Nu filmul era de vina, ci eu. Eu si oboseala mea, acumulata in cateva zile adormit tarziu si trezit devreme... si stress, si panica. Iar mi se parea ca imi zvacneste ceafa, imi simteam aorta abdominala pulsand puternic... simteam ca imi deplaseaza abdomenul in sus si-n jos cu frecventa obisnuita a pulsului meu... in jur de 100 pe minut. Cele 25 mg de Metoprolol nu au avut niciun efect... nici macar un placebo psihic. Simteam ca am febra, ba chiar incepeam sa transpir... ma simteam ca un pui intr-un cuptor cu microunde. Lumea rontaia floricele, sorbea Cola... Caporalul Bower tipa pe ecran, o creatura il vana flamanda... dar asta nu-mi putea atrage atentia decat pentru cateva secunde. Apoi imi simteam iarasi aorta zvacnind la unison cu crotidele, picioarele trmurand. Am constientizat ca de fapt sunt frant de oboseala, iar starea-n care eram nu-mi permitea sa urmaresc filmul. Sa raman acolo ar fi insemnat sa pierd doua ore de somn si astazi sa fiu iarasi "praf". Am plecat deci, cu gandul ca am sa vad filmul alta data, cand voi fi mai odihnit.
Mall-istii? Aceiasi dintotdeauna... aceeasi discrepanta intre clientii Zara si Debenhams invaluiti de miresme de Hugo Boss si bagatorii de seama jerpeliti dati cu parfum de Berceni. Eu... in pantaloni de trening, tricou negru, geaca si... sapca in cap, emanand de departe "Miserupismul" pe care-mi place sa-l afisez in astfel de locatii.
Aceleasi magazine in care de obicei nu intru... ca ma apuc sa-mi compar salariul cu pretul unor articole de imbracat... si-mi da cu rest.
Colegul meu citeste si el ("Idiotul") si mananca mar. De fapt, el zilnic manaca mar. Nu pot sa-i zic ca ma scoate din sarite zgomotul. O sa i se para ciudat. De cand stateam pin camine... sau de cand mblam cu metroul sau autobuzul, nu suportam ca cineva sa manance mar. Uzura neuronala creste exponential... e comparabil cu o freza dentara care iti tot roade in masea. Nu stiu cum pot eu insumi sa mananc mere... dar pot. Ideea e ca incerc sa ma izolez, tocmai pentru a nu produce altora senzatia de disconfort psihic ce o resimt la auzul zgomotului specific muscatului si apoi rontaitului unui... mar.
Intre timp, mi-am facut cont pe site-ul Editurii Polirom, mi-am si comandat 4 carti...
- Midnight Killer (Banalitatea s-a nascut la oras) de Andrei Gheorghe (cu CD inclus, pentru ca n-aveau fara)
- Dans de Bragadiru (Cum se vede Romania in direct) de Robert Turcescu (tot cu CD, tot pentru ca n-aveau fara)
- Verde-n fata de Marius Tuca (fara CD, ca n-aveau cu)
- Cartea vietii mele (Sulea 31, N3, Sc. 2. Cu ocazia comunismului) de Eugen Istodor.
Am primit si proforma pe e-mail... ei zic ca e totul ok si in mod normal n-ar trebui sa treaca mi mult de 5 zile pana la primirea coletului. Abia astept sa termin "Fiare vechi" ca sa ma apuc de "Midnight Killer" (am rasfoit-o candva, am citit cateva articole si mi s-au parut foarte bune... cu toate ca nici Gheorghe nu-mi placea la TV).
Piesa. Ieri au fost finlandezii de la Jean S cu o varianta rock a unei celebre piese a anilor '70 (Darla dirladada).
Pentru ca de acum vreo saptamana am un mic "crush" cu ska-punk, am sa pun astazi o piesa a trupei "Streetlight Manifesto", anume "Keasbey Nights".
Listen!

When they come for me, I'll be sitting at my desk
With a gun in my hand, wearing a bulletproof vest singing
"My, my, my, how the time does fly, when you know you're going to die
By the end of the night." I said hey

5 comentarii:

  1. Mai e o bila celebra, a lui Bodu care nu a stiut sa calculeze TVA-ul. Daca imi amintesc bine, nici nu stia cat e...

    RăspundețiȘtergere
  2. De obicei Poliromul este foarte promt, deci o sa ai cartile destul de repede:)).

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu imi place piesa... dar imi place umorul tau !

    RăspundețiȘtergere
  4. eu cred ca esti nebun:)))) lulu nebunu'

    RăspundețiȘtergere
  5. Nikol... Streetlight Manifesto sunt zei pe langa orice DJ de house... sunt "way above"...

    Anonimule... cine-i Lulu'? Si tu cine esti?

    RăspundețiȘtergere