luni, 19 octombrie 2009

Filme. Episodul 1: Evreii

E primul episod dintr-o serie ce vreau sa fie cat mai lunga. Cu seria asta imi propun sa punctez niste titluri care pentru mine sunt "must see", filme care pe mine m-au impresionat. Eu de obicei ma uit de mai multe ori la filmele care mi-au placut... si pot sa va asigur ca vreo 90% din filmele despre care scriu sunt vazute de cel putin 2-3 ori. N-am pretentia ca fac review-uri, nu dau link-uri la IMDB, nu pun trailer-uri, nu dau note. Imi spun doar parerea de "om care se uita la filme", iar gusturile sunt strict personale.
Am sa incerc sa categorisesc cat mai bine filmele in postari, sa fie cat-de-cat grupate cumva. Sa incepem!

De cand ma stiu am fost cam rasist asa, dar incep sa-mi dau seama ca nu e bine. Rautatea salasluieste in oameni, fie ca sunt tigani, evrei sau mai-stiu-eu ce. Nu le inteleg nemtilor boala asta pe evrei si n-am s-o inteleg niciodata. N-am citit "Mein Kampf" si nici nu am de gand. Nu cred ca poti uri de moarte o comunitate doar pentru ca... are un alt dumnezeu. Ii poti uri in schimb pentru actiunile lor. Nu-i urasc de moarte pe tigani, nu le vreau moartea... numai ca nu vreau s aam de-a face cu ei, nu vreau sa-i vad, nu vreau sa ne vorbim (sa avem texte sau "dume"), sa facem "biznisuri". Iarasi, nu vreau sa generalizez... sunt si tigani care fac niste treburi si le fac bine (apreciez muzicantii... ca Georges Boulanger, Ion Voicu, Florea Cioaca, Ionel Tudorache, George Udila, Faramita Lambru, Cornelia Catanga, Romica Puceanu sau Gabi Lunca). Dar nu vorbim despre tigani aici... a fost prima si ultima data cand am scris despre tigani. Sper! (sper sa nu mai apara din neant vreun Romulus Mailat).

Am vazut mai multe filme despre evrei si persecutia lor in lagarele naziste. Mai toate sunt filme impresionante... ultimul pe care l-am vazut abordand subiectul m-a facut sa plang. Nu ca la celelalte n-as fi plans. Filmele cu evrei sunt triste, in general.

1. The Boy in the Striped Pyjamas. E un film care te tine lipit de ecran. Daca l-as fi vazut la TV, cred ca as fi fost scos din sarite de catre fiecare calup de publicitate. M-a prins inca de la inceput si nu l-am mai lasat pe Bruno. Actiunea e vazuta prin ochii unui copil de 8 ani - acest Bruno - care intelege (sau nu intelege) anume chestii.

2. La vita e bella. E un film de Roberto Benigni, care joaca si rolul principal in acest film. E extraordinar ca actor, genial ca regizor. Filmul te poarta prin mai multe stari... e o comedie trista. Comicul se mentine pe toata durata filmului, chiar si in momentele cand personajele sunt la ananghie. Drama? Drama apare dincolo de jumatate, dar chiar si in mijlocul dramei filmul reuseste sa te faca sa razi, sa te bucuri, sa te tina cu sufletul la gura.

3. Train de vie. Se gaseste si ca Train Of Life. E un film de Radu Mihaileanu (scenariu si regie), filmat in locatii apropiate Bucurestiului. Printre actori, ii veti recunoaste desigur pe Ernest Maftei, Razvan Vasilescu, Mihai Calin sau Ovidiu Cuncea. Filmul - ca si "La vita e bella" - e o drama si in acelasi timp o comedie. E prezentata in dialoguri comice o calatorie dramatica a unor evrei ce fug de Holocaust intr-un tren fals. Merita ascultat "duelul" muzicantilor evrei si tigani.

4. Defiance. El nu e nici pe departe comic. E despre puterea de adaptare a omului in situatii extreme. Omul poate sa faca multe ca sa supravietuiasca. O tabara de evrei rezista eroic iernii si raidurilor naziste intr-o padure din Belarus. Merita vazut, cu siguranta.

5. Schindler's list. Pe asta l-am lasat special la final, pentru ca sunt sigur ca cei mai multi dintre voi l-ati vazut deja. Spielberg a facut o treaba minunata cu filmul asta. Mi-a placut ideea de a-l prezenta alb-negru (mai putin scenele de la inceput si sfarsit). Este un film ce te face sa realizezi ce-a fost atunci. Filmul asta e istorie.

6. Munich. Si asta e tot in regia lui Spielberg, si e tot la final. Asta pentru ca aici nu mai e vorba de Holocaust. El trateaza ceea ce a fost numit "Masacrul de la Munchen". Faptele s-au intamplat la Olimpiada de vara din 1972, cand niste teroristi palestinieni (facand parte din organizatia Seprembrie Negru - Black September) asasineaza echipa olimpica a Israelului. Dupa masacru, primul-ministru israelian - pe atunci, Golda Meir - ordona Mossad-ului sa urmareasca si sa asasineze teroristii palestinieni care fusasera arestati in Germania, iar mai apoi eliberati (intr-un schimb de ostatici, din cate imi amintesc). Daca vreti sa vedeti un adevarat film de actiune, cu spioni, secrete de stat, bombe si terorism... va sugerez sa nu ratati Munich.

Later Edit:
7. The Pianist. Tocmai de asta al lui Roman Polanski uitasem. Mersi pentru precizare, anonimule. L-am omis din... greseala ca sa-i zic asa. Pur si simplu nu mi-am adus aminte de el, cu toate ca e un film memorabil. Paradoxal, nu? La fel de trist ca si "Schindler's List", impresionant pan ala larcimi. Cred ca la vreo 5 din cele 7 filme de-aici... am plans.
Sper sa nu mi se spuna ca am omis si noul "Inglorious Basterds". Tarantino m-a lasat rece si cu filmul asta, si m-a si indignat la final. Na.

Piesa... voiam sa pun "La capricieuse Opus 17" de pe coloana sonora a Listei lui Schindler. Dar e prea trista. Pun o piesa cu mesaj mai opitimist, de pe coloana sonora a filmului "La vita e bella". O piesa interpretata de Noa. "Beautiful that way":

6 comentarii:

  1. Filmele produse de evrei le-ai incercat? Sunt excelente majoritatea

    RăspundețiȘtergere
  2. hello....tema abordata de tine in acest post este una foarte sensibila si ma bucur ca ai inceput cu acest subiect. cred ca ai uitat sa mentionezi pianistul :), sunt sigur ca l-ai vazut.
    .... nazistii nu au pus la cale holocaustul pentru ca evrei aveau alt Dumnezeu, intreg "complotul" impotriva acestei natii, si nu numai(vezi tiganii, homosexualii, handicapatii etc) a inceput in secolul al 19-lea, odata cu literatura rasista. spun asta pentu ca Dzeul nazistilor era Hitler insusi..o istorie detaliata gasesti in Viena lui Hitler de Brigitte Hamann :)

    RăspundețiȘtergere
  3. si suntem vecini...eh ca sa vezi!!! :)))

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, fir-ar! Am uitat de Pianist. L-am vazut, evident... fiind mai multe, am uitat tocmai de asta. O sa fac o editare, ca macar sa amintesc de el, totusi. Mersi frumos. Mereu astept sugestii... sunt constient ca nu le pot scrie pe toate :)
    Inca o data mersi. Da' tu cine esti? :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Am acceptat un comentariu si nu mai stiu unde s-a dus. Era de la Silvana si ma intreba daca nu vreau sa scriu despre carti...
    1. Am scris deja despre 4 carti - le gasesti cu eticheta "Cronici"
    2. Nu prea mai am timp de citit in ultima vreme. Pot sa dau o lista, dar nu as putea sa le si descriu, ca le-am citit demult.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ca să vezi.... vorba bunicii

    Chiar azi, in București, am vorbit cu taximetristul despre evrei.Cam rasist un pic omul, dar foarte deștept - prima impresie.Și mi-a și dat numarul de telefon al unui evreu afacerist in România, caci e nevoie de translator la firma lui........ și nu se știe cand am nevoie!!!

    RăspundețiȘtergere