miercuri, 21 octombrie 2009

Filme. Episodul 2: Hanks

Nici de data asta n-o sa intru direct in prezentare si la intocmirea listei. Cred ca mai am de dat niste explicatii, si anume faptul ca daca nu mentionez unele filme insemna ca ori nu mi-au placut in mod deosebit, ori le voi incadra in alte postari unde cred ca se potrivesc mai bine, ori... le-am uitat. In cazul in care uit, voi reveni cu editari in postarilentre respective.
Inca una si gata: ordinea si numerotarea sunt aleatorii... nu mi-am propus sa fac un top, ci doar niste liste de recomandari.

Sunt destul de multe filme cu Tom Hanks care mi-au placut in mod deosebit. Nu stiu daca e doar coincidenta, nu stiu daca e prestatia lui Hanks cea care m-a facut sa-mi placa filmele astea... raman la prim varianta, totusi: s-a intamplat ca scenariile sa fie dintre cele mai reusite, iar interpretarea lui Hanks este costant buna.

1. Forrest Gump. E un film pe care l-am vazut de vreo 3-4 ori, de fiecare data impresonandu-ma la fel de tare. Am si plans la filmul asta. E impresionanta vointa acestui Forrest, de a razbi in viata... chiar fiind retardat mintal. Rolul principal este interpretat in asa fel, incat nu are cum sa nu atinga latura sensibila a fiecaruia dintre noi. Personajul are umor (mai mult involuntar), starnste mila si compasiune, starneste empatia. Forrest se intlneste cu Istoria, participa la evenimente unice... are sansa lui de retardat mintal. E un film despre viata, vointa, prietenie si... soarta, daca vreti.

2. The Green Mile. E o adaptare dupa romanul lui Stephen King. O poveste fantastica dar induiosatoare. Hanks are iarasi o interpretare de exceptie, alaturi de David Morse, Barry Pepper (imi place mult baiatu' asta) si Doug Hutchinson. Despre Hutchinson pot sa spun ca este un actor incredibil... m-a facut sa-i urasc la maxim personajul (Percy Wetmore). Si filmul asta, in cele peste 3 ore, m-a facut sa plang de mai multe ori. Il plangi pe Delacroix, il plangi pe Coffey ("Yes sir boss. Like the drink, only not spelled the same"). Filmul e o drama in toata puterea cuvantului...

3. Saving Private Ryan. Filmul asta, in regia lui Spielberg, cred ca a fost dat de cel putin 3 ori la TV. E greu sa nu-l fi vazut. O poveste de razboi impresionanta, a unui invatator... se-mpleteste cu povestile soldatilor sai, incusiv cu drama familiala a lui Ryan (Matt Damon). Iarasi l-am remarcat (ca si la "The Green Mile") pe Barry Pepper in rolul soldatului Daniel Jackson. E o poveste de front, o poveste despre viat in general... despre camaraderie si dragostea de tara.

4. Road to Perdition. Mike Sullivan (personajul lui Hanks) e renegat de mafia irlandeza din care facea parte, sufera o mare drama... apoi gaseste puterea sa lase tot in urma si sa plece. Oriunde. Setea de razbunare l-a fcut sa revina si sa puna lucrurile la punct. E o poveste pe care vazand-o, e posibil sa-ti smulga si ea niste lacrimi.

5. Sleepless in Seattle. Comedie romantica. Mie imi plac comediile romantice... dar sa fie mai mult romantice decat comedii... dar totusi sa nu fie prea romantice, adica sa dea in "siropuri". Aici, o emisiune de la radio joaca un rol decisiv in vietile a doi oameni... sau chiar trei.

6. Philadelphia. L-am lasat "ultimul pe lista" pentru ca nu l-am vazut de mai multe ori, si-apoi l-am vazut acum mult timp. Nu mai tin minte prea bine ce se petrece... pot sa spun ca este despre drama unui bolnav infectat cu HIV care trimite un judecata firma care tocmai il concediase din cauza bolii. In rol secundar - Denzel Washington.

Piesa... cautand ceva dn coloana sonora a filmului "Forrest Gump" (recte o piesa a lui Hank Williams), imi aduc aminte de Patsy... Patsy Cline.
O chema Virginia Patterson Hensley si a murit intr-un accident aviatic in vrful carierei, la doar 31 de ani. Am decis cu greu ce piesa sa pun aici... am ales-o pana la urma pe cea care imi place mie cel mai mult. Puteti incerca si "Crazy" sau "Walking After Midnight".

9 comentarii:

  1. "naufragiatul" nu ti-a placut? sau "you've got mail"?

    RăspundețiȘtergere
  2. 1. Tu nu ai cont pe blospot/wordpress?
    2. "Cast Away" parca a fost ok, dar nu m-a impresionat atat de mult incat sa-l revad... probabil de-aia si uitasem de el.
    3. "You've Got Mail"... mi s-a parut prea siropos... are pretentii de comedie, dar nu e prea amuzant, in plus... ideea mi se pare-a fi copiata dupa "Sleepless in Seattle"... numa' ca nu e radio, ci e-mail.

    RăspundețiȘtergere
  3. Tom Hanks este unul ditre actorii mei preferati, si cred ca ai ales filmele in care a dovedit ca poate fi un actor complet. Melodia e superba:).

    RăspundețiȘtergere
  4. Si "Catch me if you can" cred ca merge pus pe lista asta. Sau nu? :P

    RăspundețiȘtergere
  5. Mi-a placut foarte mult "Catch me if you can", Andreea... dar nu, nu-l pun aici. Nu Hanks face filmul ala, si-n plus il tin pentru alta postare. Mersi.

    RăspundețiȘtergere
  6. Filme la care nu se plange n-ai?
    Din astea de azi la 50% ai zis c-ai plans. Tind sa cred ca si la celelalte s-a varsat macar o lacrima pe-acolo. Iar la cele din episodul anterior se subintelege ca se plange si ai zis-o si tu.
    Parca merge o schimbare...

    RăspundețiȘtergere
  7. plangi cam mult bai baiatule....:)))

    RăspundețiȘtergere
  8. Ultimu' anonim cre' ca e Glugah. Sal'tare.
    Cristiana... am si de-alea... "dar toate acestea, in episodul viitor".
    Nu prea ma mai uit la comedii... nici la horror... cand le va veni vremea, ai sa vezi ca preferatele mele-s vechituri.

    RăspundețiȘtergere