sâmbătă, 6 februarie 2010

(Iarasi) despre Moarte si Hazard

Noaptea trecuta am domit la Nicu in mansarda intr-o mare caldura. E un loc de vreo 70-80 de metri patrati in care e un pat. Pula mea... Un pat! Si multe calorifere. Eu cand ma trezesc acolo, imediat ma uit pe geam. Azi... ala de vis-a-vis tragea cu pusca in turturi. Omu' avea turturi la burlan, si ca sa-i dea jos tragea cu alice in ei de la 5m distanta. Nebuni si nebuni. Am vorbit cu Nicu despre moarte. Iarasi. Aseara mi-a zis ca moartea e cel mai tare lucru pe care-l poti face in viata. Moartea e smecheria vietii.
Acuma... ca e moartea caprioarei, moartea vrabiutei sau moartea pasaricii... moartea e moarte.
Eu am mai scris Despre Moarte. Am facut-o insa intr-un mod... mai serios si mai putin vulgar decat o s-o fac acum. Atunci am ascultat "Everybody Hurts", mi-am asternut aci conceptiile mele despre ce-o fi "dupa". Deci...

MOARTEA.
Voiam sa pun drept titlu "Mi se rupe"... dar mi se paru prea banal. Dar mi se rupe de moarte, mai nou. Ideea noua e ca nu prea ma mai intereseaza daca mor in timp ce scriu cacatul asta, daca mor in secunda 2 sau daca mor maine. Nicu zice ca moartea e dictata de Dumnezeu. Eu n-am zei, dar cred ca e dictata de hazard. Unii baga cox la greu o viata intreaga si traiesc pana la 90 de ani. Altii nu baga nici tutun, nici alcool, nici stress n-au... dar mi ti-i secera un cancer futut inainte sa implineasca 30-40 de ani. Aia e!
Tot aseara, am vazut "My Sister's Keeper" - o drama a dracului de tare - in care o fata de 15 ani se pisa pe moarte cu o mare bolta. E un film in care o mama nu-si da seama ca tre' sa accepti moartea si tre' s-o iei ca atare... s-o lasi sa vina atunci cand tre' sa vina. Moartea e ceva natural, ma... si mi se rupe pula daca-mi face inima POC! in secunda aia. Asa e, sau nu? Ma pis pe moarte "cu pula sculata", cum zice Nicu. Faza e ca daca o ai moale, te pisi pe bocanc. Da' si-atunci... te poti cracana. Important e sa poti sa te pisi. Asa ca moartea nu mai reprezinta o problema pentru mine... nici modul in care mor. Cand o sa vina, o sa vina... si asta e. Ii dau pula sa mi-o suga.
Stiti ma bancu' ala cu badea Ion de voiau rudele sa-l omoare mai repede, desi el era pe patul de moarte? Pai voiau, si i-au dat 10 Viagra sa-i pocneasca inima. Si se duc astia dimineata... badea Ion nu era. Intreaba pe la vecini... pana le zice unu': "Aaa... pai badea e sus in deal". Se duc astia la el, asta cosea iarba. "Bade... da' ce-ai patit? Te-ai facut bine?"... "Eh... pai a venit una aseara... da' aveam pula sculata... Asa ca am futut-o de-am rupt-o, i-am luat coasa si ma apucai sa cosesc iarba".
Conteaza clipele, ma. Alea pe care le-ai trait... bune sau rele, mortii lor. Pe care LE-AI TRAIT! Conteaza ca ai cunoscut oameni, ca ai simtit, ca ai iubit sau ai urat sau ca pur si simplu ti-ai bagat pula. E un sentiment misto sa-ti bagi pula.

HAZARDUL.
Mai nou am inceput sa cred in hazard. De pe la 12-13 ani nu mai halesc Biblie, Dumnezeu, Allah si alte d-astea... Buddha Bar, pula mea. (Apropo, ati vazut filmul "Agora"?)
Nu aveam niciun raspuns pentru intrebari ca "cum s-a format lumea?", "cat e de mare Universul?", "cine le ordoneaza pe toate?", "cine e entitatea aia superioara?". Nu ma pot gandi la Univers... n-am atata creier.
M-am gandit eu asa ca hazardul asta e smecherul suprem. El ne fute pe toti. Hazardul nu face nimic, nu s-a nascut din nimic... el e o notiune. Eu ma hazardez sa cred in notiunea asta. Cred ca ar trebui sa fondez o religie. Hazardism. Ce penal suna.
Acu' la modu' serios vorbind... de ce cred ca hazardul e seful?!? El e "boss de boss", fir-ar! Pentru ca orice se intampla din hazard, nu pentru ca asa vrem noi. Iar pe intamplarile din trecut, le purtam in noi, pe noi...
Hazardul actioneaza continuu. Hazardul ti-a influentat trecutul, iar trecutul influenteaza hazardul.
Cum pula vine asta? Daca X era mai beat decat a fost cand l-a lovit masina, probabil ar fi mers mult mai incep sau chiar ar fi cazut intr-un sant in loc sa treaca strada cand trecea si masina p-acolo. Daca nu patea asta, n-ar fi cunoscut-o in spital pe asistenta Y, cu care-a iesit apoi la cafea si ulterior a luat-o de nevasta si-a facut un copil cu Sindrom Down. Ba... esti de acord ca daca asta era beat-muci si cadea sub masa nu mai avea copil cu Sindorm Down? Hazardul a facut ca asta sa nu mai bea inca o sticla de vin... sau sa nu mai aibe bani la el... sau mortii ma-sii. Asa a fost sa fie, ma! Asta e cea mai tare parte: lucrurile se intampla asa cum trebuie sa se intample! Hazardul e chestie de moment! Nu e "scris" dinainte, nu e prestabilit. Hazardul inseamna "secunda 2".
Vreau sa ma fac doctor? Daca va fi sa ma fac doctor, o sa ma fac... O sa fie o sinergie candva, niste chestii care vor conlucra astfel incat eu sa fiu doctor la 28 de ani. Na! E necesar un "click" la un moment-dat.
Nu va mai cacati pe voi ca detineti controlu'! Detineti pula! Hazardul vrea sa o ardeti asa cum o ardeti... si toate vi se intampla pur si simplu pentru ca asa se intampla. Pula mea...
Ce postare de cacat am scris. Ma si pufneste rasul. Grimasele si smiley-urile tre' sa le deduceti din ce scriu, ca nu fac mascarici pe blog (gen doua puncte+ paranteza, doua puncte+D sau +P).

Hai sa ne hazardam putin... pentru ca daca tre' sa se intample sa ascultati piesa asta... o s-o ascultati. Daca nu vreti... inseamna ca nu trebuie s-o asculati. O sa va raneasca timpanele. Hai sa ne pisam pe moarte! mancam mici, bem bere si ne pisam!


Asculta mai multe audio Muzica

Bonus:

13 comentarii:

  1. Eu vad ca iti cam pasa totusi de moarte, daca i-ai mai dedicat o intrare.
    "Pe care LE-AI TRAIT!" Un concept ezoteric (chiar daca nu crezi in d-astea)e sa traiesti in prezent (nici in trecut si nici in viitor). Doar atunci poti fi tu insuti cand te-ai desprins de trecut - pentru ca se presupune ca ai evoluat de-a lungul vremii. Atunci poti spune ca nu te mai intereseaza moartea.
    Cat despre hazard - my karma beats your dogma. Doua puncte si doua paranteze.

    RăspundețiȘtergere
  2. No Mo' esti deep cu scrierea asta...Cred ca de la caldura ti se trage...ti-o fi crescut un pic mai mult tensiunea...si presiunea craniana...si te gandesti deja la moarte!

    RăspundețiȘtergere
  3. I wish I could see things from your point of view, unfortunately i can't stick my head that far up my ass... in fine nu ma pot abtine de la a comenta putin. Hazardul e scuza celor care dau rateuri..de fapt, it's all about perspective - de la exemplul tau cu alcoolistul, care a baut constient fiind de efecte, dar alegand sa neglijeze situatia...spun ca noi anticipam la mai mult de 2 secunde (cum ti'ai definit hazardul) si de cele mai multe ori se intampla ceea ce anticipam pentru ca asta e ideea cu experienta, invataturile, istoria, liberul arbitru...etc etc etc...
    nu suntem accidente.nu scriu aici pentru ca mi'au alunecat degetele pe tastatura...

    RăspundețiȘtergere
  4. a...si nici n'am sa dau vina p hazard pentru moartea mea..poate pe un tampit de conductor de tramvai...

    RăspundețiȘtergere
  5. a.si inca ceva....Miss Righty, ce ti se pare atat de deep in scrierea asta?!..zi'mi tu No'Mo cat de deep te'ai dorit..am mari indoieli in ce priveste traiectoria pe care o vroiai fixata cand ai intrat in kkt'ul asta de subiect - moartea adica. ai ales cea mai superficiala cale de a o trata...la futai adica. anyway...important e cum iti traiesti viata nu cum ti'o mori..

    RăspundețiȘtergere
  6. Totul e un accident, Daciana. Pana si insasi viata de pe Terra s-a nascut in urma unor accidente. Era sufiecienta o mica diferenta si n-ar mai fi fost asa. Nimic!

    N-am pretentia ca ar fi ceva "deep". Am aruncat o chestie.. in care m-am pisat pe moarte... si-am zis ca mi se rupe de ea.
    Cand o arzi cum am ars-o eu anul trecut, e ceva foarte important sa realizezi ca te pisi pe moarte.

    RăspundețiȘtergere
  7. orice accident are circumstante create...
    nu'mi place sa accept existenta umana k accidentala insa din respect fata de parerea ta las ridicat un semn de intrebare...

    nu stiu cum ai ars'o..si nu'ti cer explicatii...sau nu le astept. eu sunt cel putin la fel de impasibila in fata mortii dar am ceva mai mult respect. ca fata de ceva ce nu stiu sa definesc..

    RăspundețiȘtergere
  8. Imi cer scuze... era un comentariu anonim pe care l-am respins din greseala.
    Ma intreba daca as face la fel si in cazul in care moartea ar veni lent, ca in "My Sister's Keeper".
    Pai asta e si ideea filmului. Sa accepti moartea ca pe ceva natural si ca pe ceva ce oricum se intampla. Suntem efemeri... infinit de efemeri, iar existenta unuia din noi afecteaza infinit de infim existenta universala.
    Vine moartea? Okei... mancam mici si bem bere. Si ascultam niste rep, eventual. Sa vina. Aici sunt.

    RăspundețiȘtergere
  9. moarte e ceva natural nu te contrazic dar vrei sa'mi spui ca ai accepta asa de usor?
    nu sunt chiar asa de anonima :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Esti anonima sau nu... e treaba ta :)
    N-am zis ca nu mai iei antibiotic sau daca vezi ca vine o masina spre tine nu te arunci pe trotuar.
    Sau ce sa accept? Ca-s condamnat la moarte? Pai panica, frica, ura, regretele... sau ce mai vrei tu... la ce te ajuta? Oricat ti-ar parea de rau, oricat le-ar parea lor altora dupa tine... cand nu mai poti face nimic tre' s-o accepti. Si sa ti se rupa pula de ea.

    Zic asta, Daciana, pentru ca mie mi-a fost frica de moarte. Poate inca imi e si poate ca nici eu nu cred ce-am scris aici. Asta voi vedea. Mi-a fost frica de orice boala sau simptom. Daca avea ca tine, apendicita, cred ca muream de inima. M-as fi cacat pe mine de frica. Stii ce-ai patit cu mine atunci la Ramayana... cand n-am vryut sa beau ceai cu cofeina. Mi-era frica. Da-l sa-l beau acum, futu-l in gura de ceai... ca-l dau pe gat o data.

    RăspundețiȘtergere
  11. fata cu cana bine poti sa'mi spui Daciana8 februarie 2010 la 01:55

    :) nu cred ca de moarte iti era frica..
    iti era frica de un atac de panica. de tahicardie. de modul in care te facea sa te simti neajutorat. autoconservare. e normal sa te temi de chestiile astea... de asta traversezi pe verde, evident.
    moartea in schimb, in masura in care o vezi inevitabila, in ideea asta o accepti.
    modul in care vei muri se afla mai mult sau mai putin la alegerea ta... de cele mai multe ori doar de tine depinde, de altfel. in ideea asta e normal sa eviti chestiile care iti fac rau. uite eu si motocicletele - moartea ar fi cel mai comod lucru care ar putea sa mi se intample in caz de accident...eu nu asta incerc sa evit cat un handicap, o stare de vulnerabilitate totala, in care sa devin dependenta de ceva sau de cineva, prin care sa dezamagesc pe cei care si'au legat intr'un fel sau altul viata de a mea. ASTA e adevarata "moarte". de ASTA imi e mie frica.

    RăspundețiȘtergere
  12. poate in haosul inconjurator, ne intalnim si noi la o bere care sa ne creasca entropia...:))

    RăspundețiȘtergere
  13. Entalpia, entropia... sau ce dracului o mai fi.
    Poate ne intalnim intamplator, din moment ce nu mi-ai zis care esti :)
    Eu ma gandesc la Puiu... ca i-am promis saracului om de vreo saptamana. Dar nu e timp, ma. Saptamana asta, Puiule...
    Cred ca deja incep sa regret postarea asta. Si sincer sa fiu, nu stiu in ce % procent o mai cred. Mortii ma-sii de viata... mortii ma-sii de moarte. Si mortii lui de haos si de hazard. Ce pula mea ma fut eu cu cacaturi de-astea?!?!

    RăspundețiȘtergere