vineri, 22 mai 2009

Tudor Chirila - Scrisoare catre liceeni

Am dat astazi de ea... e geniala, impresionanta si adevarata.
O postez si eu aici, nu intergral. Varianta integrala, cat si varianta audio le gasiti pe blog-ul artistului: http://tudorchirila.blogspot.com/2009/03/scrisoare-catre-liceeni.html
E impresionant ca le zice pe bune si pe fata... si e extrem de trist e ca ARE DREPTATE. Ma intreb insa cati liceeni vor citi mesajul lui Tudor Chirila, cati vor zice "da-l ba-n pula mea de distrus" si cati vor invata ceva din acest mesaj. Ma intreb cati mai au timp sa citeasca... cand vad zilnic pe net studenti sau chiar absolventi ANALFABETI! Da, stiu absolventi de facultate care nu stiu sa acorde predicatul, nu stiu sa foloseasca o cratima... sau daca o folosesc, o pun acolo unde n-are (sic!) ce cauta... Nu stiu ca unele cuvinte se scriu cu 2 sau 3 "i", sunt in dilema cand e vorba de "sa fii" si "sa fi fost"... iar multi dintre astia au pretentia ca ei scriu blog-uri.
Sunt liceeni care citesc doar Can-Can, iar singurul poet de care au auzit e Eminescu, si asta pentru ca e o strada cu sens unic intre Mosilor si Romana.
Asadar, va las in compania "Scrisorii" lui Chirila...


"Noi am pierdut. Dar voi, voi mai aveti o sansa. Noi am fost fericiti ca am descoperit Coca-cola si bananele si am crezut ca daca noi citim, si ei vor citi. Si ca toti vom progresa si tara o sa aiba scapare. Noi ne-am inselat. Unii dintre noi au plecat de aici. Castiga bani acolo si tanjesc dupa orasul asta imputit. Voi insa, voi aveti o sansa. Voi, aveti sansa.

Nu va ganditi la furat. E calea cea mai simpla. Stiu ca ati aflat ca asa te imbogatesti. Daca ai pamant sau daca faci afaceri cu statul. Stiti voi ceva despre tva si cum ai putea sa-l furi, dar nu va e inca foarte clar. Nu asta e drumul. Cu cat se va fura mai mult, cu atat se va construi mai putin, iar copiii copiilor nostri vor mosteni un imperiu de cenusa. Sunteti tineri si totusi habar n-aveti ce inseamna un Bucuresti in care se circula normal. Daca voi habar n-aveti si daca Ei continua sa fure, ganditi-va la copiii nostri. Nu e nici o sansa.

Cititi. Cititi mult. Cititi tot ce va pica in mana. Nu-i mai ascultati doar pe profesori. Cititi orice, fara discernamant. Nimic nu e mai important ca lectura, acum. Apoi, cautati-va intre voi. Vedeti care cititi aceleasi lucruri si inhaitati-va. Numai in haita de oameni destepti o sa reusiti. Unul singur dintre voi va fi mancat. Zece insa, s-ar putea sa reusiti. Ganditi-va de pe acum sa-i inlocuiti. Timpul lor trebuie sa se termine. Trebuie sa-i dominati. Dar nu cu gandul ca veti fura mai mult ca ei. Asta e calea simpla care va va sufoca mostenitorii. Ce-o sa faceti cu milioanele intr-un oras mort? Ce-o sa cumparati, cu banii gramezi? La ce-ti foloseste un Lamborghini cand n-ai o autostrada? De ce sa ai o vila intr-un cartier sufocat de inundatii?

Nu va dusmaniti profesorii. Sunt oameni amarati, din ale caror drame puteti invata. Isi dau priceperea pe un salariu de nimic si va invata carte. Nu va bateti joc de ei. Au muncit, si nu e vina lor ca parintii vostri s-au descurcat mai bine. N-aveti nici un drept sa-i dispretuiti. Nu le sunteti superiori. Banii parintilor vostri nu va reprezinta. Va reprezinta doar ceea ce puteti scoate pe gura. Aveti grija ce scoateti pe gura. Vremea pumnului si a bodiguarzilor a trecut. O sa calatoriti, iar copiii francezi invata carte, englezii la fel. Va confruntati cu o lume care acum e mai deschisa decat oricand. Hotii de la putere nu sunt in stare sa va spuna cine este Delacroix sau Chagall. Nici Duchamp. Nu va pot spune care e influenta lui Schopenhauer in Sarmanul Dionis si nici de ce este Eminescu un romantic intarziat. Foarte putini o sa va spuna cine a pictat Cina cea de taina si de ce Visconti a ales romanul lui Thomas Mann ca sa faca un mare film. Ei vor sti doar sa va invete sa furati. Iar calea asta, mai devreme sau mai tarziu, se va infunda si ne va asfixia copiii.

Nu va mai luati dupa ziare. Nu dau doi bani pe generatia voastra, nu va dati seama? Pentru ei, cu cat sunteti mai prosti, cu atat le va fi mai usor sa va vanda orice cacat. Iar cacatul pe care il veti cumpara va fi obtinut de la prosti, platiti pe masura. Adica prost. Eleva porno este un exemplu. Nu cititi ziarele. Cititi cateva, cele care va informeaza. Nu marsati la orice promotie. Fiti mai selectivi." [...]

Continuarea... este la http://tudorchirila.blogspot.com/2009/03/scrisoare-catre-liceeni.html

5 comentarii:

  1. atatea exemple imi vin in minte, da' ma gandesc ca e inutil sa le spun aci, nu asta-i ideea. la birou am chiar o agenda speciala numai cu "vorbele de duh" ale unei colege =)) n-am citit toata scrisoarea lui chirila, dar dincolo de ce zice in fragmentul asta, mi se pare importanta si-o alta chestie: bun, astia care vin, tinerii care acum sunt in scoli, sa incerce sa schimbe situatia, dar ce dracu facem cu astia pt care e prea tarziu??? astia care ajung sefii tai, care te pun sa trimiti mailuri pe care musai tre' sa le verifice ei si urla la tine ca ai scris PROPRIETAR si nu PROPIETAR sau ITI in loc de I-TI!!!, culminand cu fabuoasa replica "ce dracu ma, daca nu te verificam ne faceam de cacat!!!"
    nu mai zic de bloguri (un mic ex ar fi cel al rebelei de carton Dead Countess :)) sau de forumuri...
    PS dac-ar fi mai putini, ar fi chiar utili (pt comparatie si comic de limbaj :))

    RăspundețiȘtergere
  2. PS 2: uitasem, cu atat mai comica faza cu mailurile cu cat eu am facut Litere :)))

    RăspundețiȘtergere
  3. :)) Nu-mi vine sa cred. "Daca nu te verificam, ne faceam de cacat" :)) E incredibil. N-am avut "noroc" de sefi de genul, si sper sa nici nu am.
    Da, e o problema cu astia cu care nu prea se mai poate face nimic.
    Ca un facut, fix acum e la stiri EBA (am inteles ca asa i se zice Elenei Basescu mai nou), si fata se chinuie sa vorbeasca!!!
    As avea o rugaminte, aceea de a va semna cand postati. Numele mic, sau macar nickname...
    Anywayz... la cat mai multe succesuri!

    RăspundețiȘtergere
  4. ok, mi se pare cinstit! ELA e numele meu mic (zic ca mai mic de-atat nu puteam :)). si imi asumu comentariile de la posturile cu exceptia, canibalismul, fericiea si vietasii (cele anonime, evident).
    si un PS: sa nu crezi ca patesc numai chestii tampite - ca cele cu mailurile si "pe tine NU" (desi nici astea nu-s chiar asa tampite, mai degraba amuzante):)

    RăspundețiȘtergere
  5. Ok. Mersi, Ela. E cinstit, da. "Sa fie cistite... umbla cu par lungi, pletite..."

    RăspundețiȘtergere