duminică, 5 aprilie 2009

Gratis

ACEASTA POSTARE A FOST INSPIRATA DIN EMISIUNEA "APROPO TV" DIFUZATA ASTAZI 05.04.2009 PE PRO TV.

Dexonline.ro zice asa:
GRÁTIS adv. Fără plată, fără bani, în mod gratuit. ♢ Pe gratis = a) fără plată; b) fig. fără motiv, în mod nejustificat. – Din fr. gratis, lat. gratis.
Frantuzescul?!?! Latinescul?!?! Lasati-o-n puii mei (sic!), ca nu stiti nimic! "Gratis", etimologic vorbind vine din ROMANESCUL! "gratis". Atat. E cuvant romanesc, inventat de romani, iubit de romani. Ce e gratis in Romania?

Zilele orasului (oricare oras).
De "zilele orasului X", primaria orasului X organizeaza concerte unde-ti poti vedea trupa preferata LIVE si GRATIS! Bine, in cazul in care trupa preferata ti-e "Bamby", "Trident" si alea cu "Du-ma pe o stea" (caut acum pe google si le dau numele) - "Heaven".

Festivaluri.
La festivavul berii bei bere, la Sighisoara poti sta acolo cateva zile GRATIS daca cersesti, la festivalul sarmalelor mananci sarmale gratis si tot asa... Asteptam romanescul "Festival al micilor" (nu-l mai inventati ma odata???).
Revelion in Piata X? Gratis!

Electorale.
Mici, bere, pixuri, brichete, baloane, calendare. Gratis! Faina, malai, ulei, zahar, telefoane mobile.

1 mai aka "Intai de mai".
La fel ca mai sus. Minus calendare (ca doar stii ca esti in 1 MAI, doooh!), minus pixuri (cu toate c-ar fi utile, ca mai joaca lumea whist si rummy la "iarba verde").
Aci, partidele muncitoresti (sociale le zice-acum, nu?) au intaietate.

Clasicele "1+1 gratis" / "3+1 gratis"(astea-s din ciclul "3 la 10.000").
De la sapun si pasta de dinti la racoritoare si spalatorii (da, daca speli masina de 3 ori intr-un loc, a 4-a spalare e gratis. Interior-exterior)

Cluburi.
Cumperi o sticla de Jack si primesti RedBull GRATIS! E bine totusi ca-n Bucuresti te duci gratis la baie. In cateva localuri din Cluj, plateam ca sa dau afara berea ce-o bausem la ei, plateam ca sa fac loc la alta pe care-o beam tot la ei. Era un fel de "taxa pe metabolizare"... adica bag bere si scot pipi. Intr-un bar d-asta, membrii MISA ar face cea mai mare economie... cumperi o bere si bei 5 (deci 4 gratis).

Noaptea alba a muzeelor.
"Bucureştenii au profitat din plin de expoziţii şi spectacole, în ciuda aglomeraţiei la care nimeni nu se aştepta. Pe ruta celor 12 muzee din Bucureşti incluse în circuitul Nopţii Muzeelor a funcţionat o linie specială de autobuz pentru a facilita accesul vizitatorilor." - Realitatea.net

Pai normal ca nimeni nu se astepta la aglomeratie... cati indragostiti de cultura viziteaza saptamanal muzee? Cati "devoratori de arta" cunoasteti? Dar...
"Asteptările muzeografilor au fost cu mult depăşite de numărul mare de vizitatori. Mai ales că peste tot, accesul publicului a fost gratuit." - Realitatea.net
Cum scrie ca a fost accesul??? GRATUIT?!?! Eh, pă dreacu...

RATB.
Cati pensionari vedeti zilnic in RATB? Cati vedeti la metrou? Schimba autobuze pe trolee, trolee pe tramvaie... chiar daca stau la Gara de Nord merg sa cumpere leusetan din Piata Sudului. Pai la Metrorex e gratis? Ptu, piei drace Metrorex!

Download.
Mai are rost sa comentez? S-aveti viteza, fir de fibra optica intins... si sa fie cat mai multe "seminte". Stati la "seed"! (Si eu folosesc... trebuia sa fi scris mic-mic-mic asta... cu font de 6 :) )

Oricum, nu cred ca ar fi citit vreunul din voi postul asta daca n-ar fi fost... GRATIS! Asa-i? :))

Un comentariu:

  1. noroc ca si datul cu parerea e gratis, ca altfel nu stiu ce s-ar fi facut lumea... romanii mai ales :)

    RăspundețiȘtergere