duminică, 3 mai 2009

Birouri (Stampile - episodul 2)

Impropriu spus "stampile" in titlu, ca nu prea e vorba de stampile, dar problema e aceeasi: hartii peste hartii si semnaturi, si bife, si timp pierdut aiurea.

Pai e o treaba ca la mine la serviciu, o parte din salariu se da pe PFA, si tre' sa-mi fac deci PFA. Sa fiu Persoana Fizica Autorizata. Si ma duc la primaria de sector (recte 3), pe Str. Lucretiu Patrascanu (de ce nu schimba numele, totusi? ). Cum zicea Nea Marin cand s-a dus la "ciumotograf"... "Aci la ciumotograf cand te duci... se face-asa ca un gârlici... supt o casa. Pe partea dreapta in gârliciu' asta, e o spartura-n zâd. Acolo şade una grasa." Eh... exact fu si la primarie acolo: una grasa. Si vine-asa... Samu'mana, sarumana... vreau si eu sa ma fac PFA"
- Si... ce activitate prestati?
- Pai... nu sunt sigur cum e trecuta in acte...
- Ah... pai cum? nu stiti ce faceti?
- Sunt reprezentant medical. Dar nu stiu unde se incadreaza activitatea asta...
- Sunteti medic?
- Pai... da.
- Asa... pai luati formularul asta, licenta de libera practica...
- ?!?!
- ... mergeti in sectorul unde e firma pentru care lucrati...

si alte tra-la-la-uri d-astea. Facuram schimb de amabilitati. Plecai.

Ma duc la firma la conta, si cica nu se mai face PFA la primarii, ca tre' sa merg la Registrul Comertului, ca s-a schimbat. Si ca aia a inteles ca eu as presta servicii medicale, si de-aia mi-a zis de alte acte necesare.

Acuma... ma duc la Registru, la Informare initiala. Zic acolo povestea, imi da o lista cu acte necesare si vreo 5 formulare. Zic "eh... le iau acasa, le completez, le aduc maine". Acasa... sa vezi dracie... ca nu stiam sa le completez. In afara de date personale... nimic. Nici ce sa bifez, nici ce sa scriu colo... colo...
Ma duc inapoi la ghiseu...
- N-aveti p-aici un birou de consiliere, ceva? ca nu stiu sa completez formularele.
- Ah... ba da. La etajul 1.
- Am auzit ca se plateste...
- Mergeti acolo si va spun ei tot.
Si ma gandeam eu "Ba, ce prost sunt. Nu stiu sa completez niste astea... sa vezi ce rad astea de mine... primul prost pe ziua de azi. Cum sa nu stii frate ce sa scrii acolo?"
Si ajunsei... plin acolo. Zic "ma, n-oi fi nimerit bine". Ma mai uit o data pe usa... acolo era. Plin. Astepta lumea. 22 RON pe ora de consultanta. Citind p-acolo, vad ca "Bonurile de ordine se dau la 8 dimineata". Inaintez eu in birou, vad o duduie ce infuleca ceva... asta ma trimite "la colega". Care "colega" ma frati'miu, ca erau vreo 5-6 colege acolo? Aflu ca langa geam. Imi iau un bon de ordine (ca nu se dadeau numai la 8 dimineata, na) si ma pun in sala. Intrau altii... nu stiau ca tre' sa mearga taman in fund (la biroul ala de la geam), se fastaceau... exact ca mine cand intrasem. Acuma, eu frecand in mana bonul cu nr. 86 ma uitam la ei gen "Ia uite ma si la prostii astia... hehehe. Eu am bon."
In fine. Vine o alta duduita (amabila, de ce sa mint), ma ia la birou.
- Care e problema?
- Pai nu stiu sa compeltez astea... vreau sa ma fac PFA.
- Intai tre' sa completati cererea de rezervare de nume, apoi cu ea completata mergeti la casierie la parter (dar treceti si pe la xerox la 1, sa faceti copie C.I.). Apoi va intoarceti sa completam restul... ca poate se face si rezervarea pana completam noi. Ma dusai jos sa platesc aia 12,5 lei, apoi urcai sa fac copie, apoi coborai sa le depun la Informare initiala... apoi urcai iar. Completaram, bifaram, scriseram ca neplatitor de TVA, imi dadu inca doua formulare: unul de comodat (adica sa semneze mama ca e de acord sa am eu sediul acasa) si unul pentru administratie si vecini (ca asociatia + 4 vecini sunt de acord sa am sediul acolo).
Sus - e unu' care injura zi si noapte pe oricine (pe ea, pe aia din telefon, pe aia din parcare, etc.).
Jos - e una care m-a reclamat de vreo 3 ori ca vorbesc tare pe balcon.
Dreapta - o babuta de 90 de ani care e ok ea asa... dar ce-o sa zica atunci cand o s-o pun "sa dea cu subsemnata"??? O sa i se para cel putin dubios. Cred ca tre' sa-l pandesc pe fi-su.

Asa ca... ma mai duc o data. Va trebui sa platesc legalizari, obtinerea de alte acte... jeg.

Ceea ce ma enerveaza e ca nu eram singurul "prost" din sala aia... ca erau oameni care cel putin pareau descuiati la minte, dar care nu stiau sa compelteze, sa bifeze, sa...
Mi se cere sa completez niste formulare facute astfel incat sa nu stii sa le completezi. Adica sa trebuiasca sa ceri asistenta. Ca deh... daca esti prost, platesti. Si acte vraf...

2 comentarii:

  1. Birocratie, frate...

    RăspundețiȘtergere
  2. Mdap...
    Si sa vezi acuma... ca fusei chiar azi la administratora, care-mi zis eca daca nu sunt eu proprietar, nu se poate.
    Si zic: "Pai de-aia mi-a semnat mama actul ala de comodat... ca ma lasa sa folosesc ap. timp de 25 de ani".
    Dup-aia imi zise ca-mi pune stampila, dar intai sa merg sa iau semnaturi de la vecini. Femeia de 90 de ani de alaturi nu vru, ca cica nu e fi-sa acasa.
    - Am si eu o rugaminte... eu tre' sa ma fac PFA, si as vrea un nume si-o semnatura...
    - N-am, maica...
    N-ai semnatura si nume? WTF?
    Mama, sa vezi ce scandal fac la Registru.

    RăspundețiȘtergere