miercuri, 18 februarie 2009

SKOL la metrou

Acest mesaj e scris pentru mine. A nu fi citit de cei ce folosesc ca mijloc de deplasare doar masina, doar motocicleta, scuterul, etc. Sau... poate cititi asa, de curiozitate; sa vedeti cum mai e viata pe sub pamant.
Inainte mergeam la serviciu pe Titan - Unirii1 - Unirii2 - Romana. Am renuntat.
Acum abordez in fiecare dimineata si in fiecare seara traseul Titan - Dristor1 - Dristo2- Stefan cel Mare, respectiv retur.
O "bere" a pus pe stalpii din statiile de metrou - in scop comercial, cum altfel? - niste mari postere, pe care sunt scrise niste... mesaje, ca sa le zic asa; de genul: "muzica se asculta in casti, nu in difuzor", "intai se coboara, apoi se urca", etc.

Urcare/Coborare.
Nutresc speranta ca macar barbatii - ca reclama e la bere, nu? - vor avea curiozitatea sa citeasca mesajele alea. Pentru ca trebuie sa fi idiot/idioata ca asteptand sa urci in tren, sa te postezi fix in usa. Nu crezi ca daca nu ma lasi sa cobor, n-o sa ai unde sa-ti urci fundul ala gras? Chiar vrei mereu sa fii primul/prima? Pai uite exemplu:
Tu, ca om ce te afli, cu 6 straturi de scoarta cerebrala... astepti tren la Unirii ca sa mergi la Tineretului (prima) Pentru cine nu stie: ambele statii au peron pe stanga. Si te urci tu prima in tren, de-o sa te impinga restul pana la usa din dreapta. Dar tu trebuie sa cobori la prima... pe stanga. Si asa... observi ca nici nu te-ai asezat bine, ca trebuie sa-ti folosesti olecranul prin gloata ca sa ajungi din nou in stanga. Lupta continua! Si dupa cum zicea un anonim adresandu-se lui A. Plesu: "s-a umflat in ei sampania si Vinifructu' de Panciu".

Dristor.
Dimineata. Imbulzeala mare. In fiecare dimineata descalt vreo 2-3. Pentru ca vreau sa merg repede. Nu-mi place sa pierd timp in pasaj la Dristor. Dar ei merg toti incet, si nu s-ar da nici in stanga... nici in dreapta. Merg asa... ca vacile la pasune... agale, cu mintile inca dormind.
La Dristor 2 in fiecare dimineata, pute a ceva. Alternativ. E ba un iz de excremente, ba un iz de coca.
Caca. Nu stiu cine aduce pe talpa sau ce aurolac face caca peste noapte in statie la Dristor. Adevarul e ca daca mergi pe trotuar, e cam greu sa nu-ti schimbi norocul pe ziua respectiva. Ca sunt unii care-si scot cainii sa faca pisu si caca pe trotuar. Si nu strang. Totusi, trotuarul nu este "spatele casii" (spatele casei). Si vorbim aici de Bucuresti... din pacate.
Coca. Izul de coca vine de la o gogoserie/patiserie din incinta. Este un miros acru, puternic, vanjos... ca de voma. Probabil ca dupa ce se coace, nu mai miroase chiar asa... si lumea cumpara. Pofta buna!
Seara. Seara insemnand 18:30-19:00. Dupa cum zicea un nene, un Nea Caisa in pasaj "ia uite cati a fatat metroul asta". Da... gloata. Care gloata nu incape in trenul ce trece spre N. Grigorescu. Eu mereu ma urc in al doilea sau al treilea tren, pentru ca in primul nu incap fizic. Cred ca e si-o problema de "ingrasare globala"...

Scari rulante.
Scarile rulante sunt pentru puturosi. Si nu numai. Dar niste oameni s-au gandit la ceva, si-au trimis alti oameni sa vopseasca. Si oamenii din urma, au vopsit asa: pe DREAPTA au pus ei DOUA talpi de pantof, pe STANGA au pus cate una... alternativ.
Acuma... tu care esti om destept si te uiti la picturile astea... ce-ti trece tie prin cap? Probabil ca nimic. Pai nimic, din moment ce tu pe stanga stai ca un caca de caine pe trotuar. Ca eu poate vreau sa urc, ca ma plictisesc pe scari, sau doar pentru ca nu-s puturos, sau pentru ca ma grabesc. Sau poate crezi ca au calcat doi fraieri in vopsea galbena; si unul a urcat de stanga, celalat a topait pe dreapta.

Muzica.
Din '89 e democratie, da. Dar se pare ca unii inca nu stiu ce inseamna conceptul asta.
Pai "democratie" inseamna ca tu ai drepturile tale (recte sa asculti manele la difuzor in metrou). Dar uiti o vorba: ai libertatea ta, atata timp cat nu incalca libertatea mea (in speta am libertatea sa NU ascult manele in metrou).

I.D.-uri.
UNU': - Ce bine-arati, frumoaso! (probabil el ar fi scris "frumoas-o")
Ea: - ?!?!
ALTU': - Ce ma? Iti place de asta cu sapca rosie? Cere-i ma aidiu' da mess.


Nu stiu ce sa mai zic... dar cred ca-s niste reguli elementare de bun-simt. Ca si "multumesc" sau "buna ziua". Sau poate ca - desi stau de 7 ani in capitala - nu m-am adaptat eu vietii "de Bucuresti". Vin dintr-un oras mic, unde fetele de 13-14 ani nu vorbesc in tramvai cu "Auzi fa? Sa-mi bag p*la-n curva aia de la 9C, ca mi se pare ca s-ar cam f*te cu gagica-mio"; unde nu se cer "aidiuri de mess" in autobuz; unde nu se...

9 iunie 2008

Un comentariu: