miercuri, 18 februarie 2009

Oldies

M-am trezit pe la 3:00 ... o fi fost 3:01, 3:02... p-acolo. Aveam pofta de ceva dulce. De obicei e Finetti, vreo nectarina ceva, ciocolata cu menta... acum era doar iaurt cu fructe. Nu stiu cu ce fruct anume era, dar mie mi s-a parut gen Tutti Frutti. Si ies pe balcon la tigara, mai era niste Cola pe fundul sticlei... cam cat de-o-nghititura asa.
Visasem cum se surpa pamantu' sub mine... si pana sa ajung acolo la fabrica aia sub care se surpa pamantu', aveam o trotineta cu motor pe care puteam sa stau in cur. Avea un fel de şa, si era pliabila. Si sunasem pe cineva de la un telefon public, sa intreb cu dracu' fac sa depliez trotineta si cum o pornesc. Telefon public?!?!?

Telefon public.
Mai exista oare cineva care sa sune de la telefoane publice? De ce ai mai suna de la un telefon public? De ce le mai tine Romtelecom-ul instalate? Eu nu cred c-am mai sunat de vreo 10 ani... Cine mai suna? Poate sa suni pe fix, si sa fii chitros incat sa nu vrei cost suplimentar la abonamentul de celular... Ai zice ca mosii si babele... Neaaah. Telefonul meu nu face poze, dar am vazut pensionari cu telefon cu camera. De fapt, nici nu e al meu. Daca m-ar concedia astia, eu n-as mai avea telefon. P-al meu l-am pierdut. Si daca l-am avut p-asta de serviciu, nu mi-am mai luat. Imi pare rau de agenda aia.

Dacia 1300.

Dacii 1300 in folosinta nu prea mai vad. Sunt cateva in fata blocului la mine (de fapt, cred ca in fata fiecarui bloc e parcata definitiv o Dacia 1300) care dupa cate se pare nu s-au mai miscat din loc de ani buni. Mai e una dupa colt, care a cazut. Ziua, din senin. A cazut de spate. Mancata in asa hal de rugina, incat nu si-a mai putut sustine nici propria-i greutate.
Cand eram eu mic... cam toti copiii din cartier mergeau la munte sau la mare. La revenire, jupuind pielea de pe noi, povesteam ce masini am vazut p-acolo. La mare veneau straini... cu Honda, Citroen, Mercedes, Volkswagen... Tin minte c-atunci cand vedeam una d-aia, ne uitam atenti pe bord sa vedem "cat prinde la ora". Erau masini pe care le vedeai prin suprizele de la Turbo, si-n realitate o data pe an: la mare.

Uniforma. Sapca de la uniforma.
Foarte rar vezi azi elevi in uniforma. Pe la scoli "cu traditie" sau particulare. In rest, nu. Oricum, in nici un caz uniformele lor nu includ sapca. Celebra sapca cu "S.G." insemnand Scoala Generala, simboluri pe care "bagabontii" le interpretau peiorativ drept "Suge Gainati". Eu o purtam.
Aveam numarul matricol 10. Din toata generatia aia, eu fiind la clasa I A, s-a nimerit sa fiu al 10-lea la catalog, deci matricol 10. S-a ascociat fericit cu notele pentru cativa ani. Ca de... cine nu avea numai 10 in primii 2-3-4-5 ani?
Coropita. Coropita Mirela nu avea 10. Cred ca n-a avut niciunul. Lumea ii zicea "Coropisnita". A ramas repetenta intr-a II-a. Inca mai tin minte figura lu' tac-su': barbos, rosu la fata, firav... fata de fochist, ce mai. Mirela Coropita in clasa a II-a nici macar nu putea sa traga linii oblice pe caietul de Caligrafie, ce sa mai vorbesc de "a", de "m", de "mama"...

Jocuri.
Azi toti se joaca la PC. Sau "teleghideaza" masinute, avioane. Arhaismul ludic se regaseste azi doar in "castele de nisip" pe plaja, pe care le faci "in cucu' gol" (sau "in pasarica goala").
Dacii si romanii? Piticot? Plimbam jetoane, dadeam cu babaroase. Unii ne prevedeau un viitor de barbugii. Mai erau doua jocuri, care si-atunci si-acum mi se par extrem de comuniste: "Turism" si "Bunul Gospodar". La "Bunul Gospodar" iti cumparai apartament, apoi aragaz, chiuveta, sifonier... Acum n-ar mai avea niciun sens un joc ca ala, ca stai sa joci vreo 30-40 de ani. In jocul ala achitam un imprumut la CEC in cateva ture. "Azi la CEC un leu depui, maine el va scoate pui" - asa scria pe caietele dictando.
Indieni, cowboy si caii lor. Astia erau cam greu de gasit. De fapt, se gaseau multi, dar erau cam la fel. Era greu sa gasesti unii "altfel". "Most common" era indianul din plastic portocaliu cu un cutit in mana si cowboy-ul din plastic rosu cu lasou in mana. Si caii albi. Erau mai greu de gasit cai negri. Aia negri de obicei erau cabrati. Dadea mai bine cand asezai indienii pe ei. Si-i mutam mereu... le schimbam caii intre ei. Permutari de N luate cate K.

Sifoane.

Intre varstele de 7 si 14 ani cred ca am carat zeci de metri cubi de sifoane. Mai sunt sifonarii acum? Mai merge lumea "la sifoane"? In urma, erau d-alea cu cap de plastic, de se montau la sticla de 2L de Fanta/Cola/Sprite. Alea de Pepsi de 2,5L se spargeau mai repede la presiune, si erau de evitat. Dar inainte erau d-alea grele... un sifon de 1L, plin, avea 2Kg sau mai mult. Cu cap de aluminiu si recipient de sticla groasa. Unele aveau si plasa, sa nu sara cioburi daca le spargeai. Erau ca asta din secventa asta: http://www.youtube.com/watch?v=dNyUxf8Mhbo (Cel mai iubit dintre pamanteni).

Cinema.

La 5 minute de unde stau acum e Cinema Gloria. Paragina. Lumea se duce acum la Mall. Si se duce la film pentru ca vrea fata s-o mai vada si pe ea lumea prin Mall, sau pur si simplu pentru ca n-au ce face... sa mai iasa din casa. Prea putini se dau in vant dupa efectul sonor din sala.
Primul film pe care l-am vazut in cinema a fost "Jandarmul si jandarmeritele" (d-ala din seria cu Louis de Funes). M-a dus mama (prin '88, deci aveam vreo 6 ani). Probabil n-avea cu cin' sa mearga la film. Ca eu n-am inteles mare lucru. Abia bungheam literele de tipar, deci in niciun caz nu puteam "sa prind scrisu' " (subtitrarea adica). Ce-am inteles e ca erau unii... si unele, care faceau comedii si radea lumea. Si-atunci mi-a placut mie de cateva jandarmerite de-alea. Daca stiam ce e ala sex, cred ca as fi vrut sa le-o trag atunci.

Prima fata.
S-a intamplat pe cand purtam camasa aia portocalie de "soim al patriei". In Grupa mare. Un loc caruia acum cica i se zice "grădi". Era o fata, Georgiana (nu mai stiu numele de familie). N-am mai vazut-o de 10-15 ani...
@ ubicuul_de_serviciu : daca citesti, era aia de-a fost cu tine-n clasa in generala. Nu Olescu, ai'lalta. Care statea in bloc cu Liviu fotbalistu' si cu Ion romanu'... cum dracu' o chema? Stiai ca am avut un "crush" in grupa mare? Nu cred ca am zis la nimeni pana acum.

Cam atat. Dup-aia m-am trezit la 7 si ceva... baui cafeaua. M-am gandit iar la trotineta aia fir-ar a dracului sa fie (pana la urma tot n-am depliat-o, ca mi se parea prea mica. Am mers cu ea la subrat, pana a inceput sa se surpe pamantu' si-am uitat de ea). Ma uitasem pe National Geographic la "Explosive Engineering". Dup-aia am plecat la serviciu. Si n-am putut sa cobor la Stefan cel Mare ca erau niste muieri in usa, si n-avusei loc de ele. Asa ca m-am intors de la Victoriei.
Trotineta n-am avut niciodata. Am avut in schimb o Pegas, d-aia "de oameni mari".

Tin sa multumesc in mod special, pentru existenta, site-ului/blog-ului http://www.igu.ro/latrecut/ - Vizitati-l, ca merita.



11 septembrie 2008

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu