miercuri, 18 februarie 2009

N-avem timp (Oldies Part 2)

Facand un zappin' intr-o oarecare dupa-masa (cred ca sambata era), dau de emisiunea "Garantat 100%", pe TVR1. Moderatorul Cătălin Ştefănescu - baiat destept, dupa cate am vazut in emisiunile pe care le-am prins din intalmpare - il avea invitat pe Andrei Pleşu. Pleşu imi place din multe motive, dar cel mai relevant e ca l-a pus la zid intr-un articol, pe Aurelian Bondrea - rectorul comunist al Spiru Haret, mare mahar mafiot cu Romania de Maine. Cred ca fundatia a fost infiintata in 22 august. Asta ca sa-mi pot explica ce insemna "maine"...

Revenind la Garantat 100%: s-a vorbit despre basescieni, Biserica, patrioti, despre cum suntem vazuti in cancelariile occidentale... dar la un moment-dat, Pleşu spune:
"...vorbesc din ce in ce mai rar cu prietenii... asta este o forma de patologie contemporana. Noi nu mai avem timp. A nu avea timp este un pacat, o boala ... eu vorbesc din cand in cand cu prietenii mei mai vechi la telefon si de obicei toate conversatiile se termina asa: 'dom'le, poate ne vedem si noi odata la un moment-dat', dar stim sigur ca n-o sa ne vedem"

Pentru cine e interesat si are timp, emisiunea inregistrata e aici: http://ro.netlog.com/go/out/url=-aHR0cDovL3d3dy50dnIucm8vZW1pc2l1bmUucGhwP2lkPTU4MCM_ , cea din 14.01.2009.

Atunci mi-am dat seama ca... si la mine e la fel. Vorbesc cu prieteni la telefon sau pe messenger - prieteni cu care-am tot ars-o ani buni - si ramane ca ne vedem odata... Plec la 8, ma intorc la 19. Uneori ma intorc la 22-23. Si seara am lucruri de facut. De la cumparat diverse, platit diverse facturi la spalat manual si calcat camasi... daca apuc sa vad si-un film, e bine. In general apuc, deci ma culc la 2 si ma trezesc la 7. Prietenii:

Childhood
- Gălu o sa citeasca asta mai devreme sau mai tarziu, o sa si comenteze (nu-i asa, ma? ). Cu el m-am vazut acum vreo 3 saptamani. Sa-i pun pe un stick cele 6 serii ale "The Wonder Years". Noi doi, dupa o ora de "brainstorming" la telefon... ne-am adus aminte cum se numea, si-asa am putut sa-l caut pe torrents.
Fac o mica paranteza aici - serialul asta mi-a marcat adolescenta, m-a facut sa regret copilaria... pentru curiosi sau pentru cine vrea sa-si aduca aminte, e aici "Theme song" - http://ro.netlog.com/go/out/url=-aHR0cDovL3d3dy55b3V0dWJlLmNvbS93YXRjaD92PS1DWlJ1ZHhELU5R , iar aici ceva ce mi se pare super-tare... "deep shit" http://ro.netlog.com/go/out/url=-aHR0cDovL3d3dy55b3V0dWJlLmNvbS93YXRjaD92PXk4bTJZTEVYNlFvJmFtcDtmZWF0dXJlPXJlbGF0ZWQ_
Cu Gălu nu ma mai vazusem de vreo 2 ani. Desi stam amandoi in Bucuresti... desi am batut mingea pe maidan multi ani la rand... Sincer, chiar aveam emotii cand m-am vazut cu el.

- Flocu (Florin in cheama, de-acolo si porecla). Flocu a fost cu mine in clasa 12 ani. In vreo 2 am stat in aceeasi banca. Statea cu mine-n cartier. A fost primul din gasca(,) care a avut TV Color. Goldstar. Dimineata, toti eram la el sa vedem "Lidia si floarea cu sapte culori" ( pentru curiosi aici: http://ro.netlog.com/go/out/url=-aHR0cDovL3d3dy55b3V0dWJlLmNvbS93YXRjaD92PUtPQi1aTURESUdVJmFtcDtmZWF0dXJlPXJlbGF0ZWQ_ ) Tra-la-la. Si "Sandy Balle" ( http://ro.netlog.com/go/out/url=-aHR0cDovL3d3dy55b3V0dWJlLmNvbS93YXRjaD92PXZoOFdubm9yTEt3JmFtcDtmZWF0dXJlPWNoYW5uZWxfcGFnZQ__ ) Si tot la Flocu mai jucam "Renegade" pe HC-90 (asta era un computer romanesc - ceva de genu' http://ro.netlog.com/go/out/url=-aHR0cDovL3d3dy5ob21lY29tcHV0ZXIuZGUvaW1hZ2VzL3dhbnRlZC9lYXN0ZXVyb3BlL0lDRS1GZWxpeC1IQy04NV9uZXcuanBn ).
Si vreo 2-3 ani de faculta, tot cu el am ars-o (celebra 004 din P15). Alaturi de Lupu, Doru, Şmecu. Si-apopo de asta: "You are making Hunto very proud"
Pe el l-am vazut tot acum 3 saptamani... cand am iesit si cu Gălu. De cand a avut nunta, acum 2 ani, ne-am mai intalnit fugitiv pe la metrou. Vorbisem prin august sa iesim la o bere... era la mare atunci. A ramas pe cand se intoarce. Si ne-am vazut in ianuarie.


- Ducşe... a terminat Matematica. Ne cam batea pe toti la şah. La fel... in 6-7 ani, ne-am vazut de vreo 3 ori la metrou, din intamplare. Era pescar, cu undite artizanale, homemade. Intr-o escapada d-asta pescareasca tin minte ca era sa ne taie un recidivist. Era si Ducşe un mare batator de minge, fan filme commando, mancator de "boambe cu sare" (corcoduse verzi cu sare), constructor de cazemate, fan HC-90 ...

- Martinez era mai mult cu jocurile alea cu joystik, si el constructor de cazemate, dar si proiectant. Omul care ne lua pe toti sa ne dam cu bicicletele, cu care ne plimbam 5-6 ore pe zi, omul care a gandit si provocat aventura din canalul de scurgere al unui lac. A iesit un fel de film horror atunci. Nu l-am mai vazut de multi ani, din auzite stiu ca face chestii ilegale. Am auzit mai nou c-ar fi la racoare. E posibil...

- Mikiriki. Despre asta as putea spune multe. Si sa zicem ca spun multe, daca prin "multe" intelegeti ce trebuie. Cu el ma mai vad, dar intamplator.


Highschool & University:
Mando - e unul dintre foarte putinii cu care-am ars-o in ultimii ani de liceu. Zilnic. De la iesit in oras la teme la fizica. A facut o scola militara, am auzit ca lucreaza in armata acum, tot in Bucuresti. In ultimii 7 ani l-am vazut o singura data, acum vreo 4 ani.

Puiu
- cred ca si el o sa citeasca asta, ca are cont pe netlog. Cam toate aventurile din primii 2-3 ani de faculta le-am trait cu Puiu... gagici, baute, chefuri, pariuri, whist, restante, CM 2002, murit de foame, lipsa acuta de tigari (de la el am inceput sa fumez... Viceroy rosu), filosofie cu radacini adanci in realitate.
E bine ca acum mai margem impreuna la meciuri la Dinamo.
Din aceeasi gasca... Madala si Runky. Din Targu-Jiu amandoi. Runcanu cred ca a teminat pana la urma Automatica. Cert e ca visa sa ia la actorie, si-am constatat ca a luat. L-am vazut la un zapping, intr-un serial pe AcasaTV.



Roşca
- coleg de grupa initial, apoi de serie, apoi de an. Tot prin anii 2-3 de faculta am ars-o si cu el. Nu stiu cum dracu' facea si ce le zicea, ca daca-i ziceam in club "Uite, imi place de aia"... in 10 minute venea cu ea si cu inca una sa mergem in vreun bar la o cafea. In ultimii 4 ani am vorbit de vreo 2 ori cu el.
Ultima data acum un an, cand mi-a zis ca e rezident pe chirurgie pediatrica in Iaşi. Altceva nu mai stiu, nu mai am numar de telefon... nimic.

Ar mai fi si altii... ar insemna sa ma lungesc la infinit cu scrierea asta. E un fel de review personal, ca sa-mi aduc aminte. I-am scris pe cei cu care ma vad foarte rar sau pe care nu i-am mai vazut de ani. Si sunt sigur ca am avea multe sa ne spunem... Dar na... prietenii se mai schimba odata cu serviciul, odata cu locuinta, odata cu intemeierea unei familii, odata cu mai multe. Unii pleaca, altii vin. Unii raman.
Dar asta e... de la anume varsta in sus nu mai avem timp. Cateodata as vrea doar sa am mai mult timp sa dorm...



10 comentarii:

  1. Link-ul tau cu Lidia si floarea cu sapte culori m-a surprins prin faptul ca mi-am dat seama ca uitasem complet de Lidia... Mi-am amintit apoi si de Sailor Moon si m-am si dus cu gandul la prietenii de atunci pe care i-am bombardat apoi cu link-uri (...da... pe mess... si da... de pe youtube... ce ne-am fi facut si fara astea? :P ) Asa e... uneori nu avem timp de multe lucruri... si partea proasta e ca mai toti se ascund dupa: avem tot timpul din lume pentru a face aia si aia.... unde? Nu avem timp nici sa dormim.... Sau trebuie sa ne facem timp? La naiba, nu avem timp nici sa gandim.... Dar ... ai avut timp sa scrii toate astea :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Avem timp
    de Octavian Paler
    (varianta completa)

    Avem timp pentru toate.
    Sa dormim, sa alergam in dreapta si-n stanga,
    sa regretam c-am gresit si sa gresim din nou,
    sa-i judecam pe altii si sa ne absolvim pe noi insine,
    avem timp sa citim si sa scriem,
    sa corectam ce-am scris, sa regretam ce-am scris,
    avem timp sa facem proiecte si sa nu le respectam,
    avem timp sa ne facem iluzii si sa rascolim prin
    cenusa lor mai tarziu.
    Avem timp pentru ambitii si boli,
    sa invinovatim destinul si amanuntele,
    avem timp sa privim norii, reclamele sau un accident
    oarecare,
    avem timp sa ne-alungam intrebarile,
    sa amanam raspunsurile,
    avem timp sa sfaramam un vis si sa-l reinventam,
    avem timp sa ne facem prieteni, sa-i pierdem,
    avem timp sa primim lectii si sa le uitam dupa-aceea,
    avem timp sa primim daruri si sa nu le-ntelegem.
    Avem timp pentru toate.

    Nu e timp doar pentru putina tandrete.
    Cand sa facem si asta murim.

    Am invatat unele lucruri in viata pe care vi le
    impartasesc si voua!!
    Am invatat ca nu poti face pe cineva sa te iubeasca
    Tot ce poti face este sa fii o persoana iubita.
    Restul ... depinde de ceilalti.
    Am invatat ca oricat mi-ar pasa mie
    Altora s-ar putea sa nu le pase.
    Am invatat ca dureaza ani sa castigi incredere
    Si ca doar in cateva secunde poti sa o pierzi
    Am invatat ca nu conteaza CE ai in viata
    Ci PE CINE ai.
    Am invatat ca te descurci si ti-e de folos farmecul
    cca 15 minute
    Dupa aceea, insa, ar fi bine sa stii ceva.
    Am invatat ca nu trebuie sa te compari cu ceea ce pot
    altii mai bine sa faca
    Ci cu ceea ce poti tu sa faci
    Am invatat ca nu conteaza ce li se intampla oamenilor
    Ci conteaza ceea ce pot eu sa fac pentru a rezolva
    Am invatat ca oricum ai taia
    Orice lucru are doua fete
    Am invatat ca trebuie sa te desparti de cei dragi cu
    cuvinte calde
    S-ar putea sa fie ultima oara cand ii vezi
    Am invatat ca poti continua inca mult timp
    Dupa ce ai spus ca nu mai poti
    Am invatat ca eroi sunt cei care fac ce trebuie, cand
    trebuie
    Indiferent de consecinte
    Am invatat ca sunt oameni care te iubesc
    Dar nu stiu s-o arate
    Am invatat ca atunci cand sunt suparat am DREPTUL sa
    fiu suparat
    Dar nu am dreptul sa fiu si rau
    Am invatat ca prietenia adevarata continua sa existe
    chiar si la distanta
    Iar asta este valabil si pentru iubirea adevarata
    Am invatat ca, daca cineva nu te iubeste cum ai vrea
    tu
    Nu inseamna ca nu te iubeste din tot sufletul.
    Am invatat ca indiferent cat de bun iti este un
    prieten
    Oricum te va rani din cand in cand
    Iar tu trebuie sa-l ierti pentru asta.
    Am invatat ca nu este intotdeauna de ajuns sa fi
    iertat de altii
    Cateodata trebuie sa inveti sa te ierti pe tine insuti
    Am invatat ca indiferent cat de mult suferi,
    Lumea nu se va opri in loc pentru durerea ta.
    Am invatat ca trecutul si circumstantele ti-ar putea
    influenta
    personalitatea
    Dar ca TU esti responsabil pentru ceea ce devii
    Am invatat ca, daca doi oameni se cearta, nu inseamna
    ca nu se iubesc
    Si nici faptul ca nu se cearta nu dovedeste ca se
    iubesc.
    Am invatat ca uneori trebuie sa pui persoana pe primul
    loc
    Si nu faptele sale
    Am invatat ca doi oameni pot privi acelasi lucru
    Si pot vedea ceva total diferit
    Am invatat ca indiferent de consecinte
    Cei care sunt cinstiti cu ei insisi ajung mai departe
    in viata
    Am invatat ca viata iti poate fi schimbata in cateva
    ore
    De catre oameni care nici nu te cunosc.
    Am invatat ca si atunci cand crezi ca nu mai ai nimic
    de dat
    Cand te striga un prieten vei gasi puterea de a-l
    ajuta.
    Am invatat ca scrisul
    Ca si vorbitul
    Poate linisti durerile sufletesti
    Am invatat ca oamenii la care tii cel mai mult
    Iti sunt luati prea repede .
    Am invatat ca este prea greu sa-ti dai seama
    Unde sa tragi linie intre a fi amabil, a nu rani
    oamenii si a-ti sustine parerile.

    Am invatat sa iubesc
    Ca sa pot sa fiu iubit

    Am invatat...



    tu ce ai invatat?

    RăspundețiȘtergere
  3. "Tu ce ai invatat?" este intrebarea ta erobero din moment ce ea nu face parte din pasajul Paleologu arhicunoscut de altfel. Probabil singurul printre pseudocititorii Paleologu. Si Paler. Aceeasi categorie. Da bine pe la prieteni vechi. "Ce carte ai citit?" Paleologu. " Minunat. Si eu Paler" Bagi citatul asta si nu mai necesita incursiuni subtile in continutul cartii.
    Ai putea sa ti-o adresezi si tie. Intrebarea. Ar trebui sa ne-o adresam toti.
    El? Destule. Cum sa dea nostalgia pe mancare buna si tigari. Un pachet intreg. Costa o alegere de genul. Mult.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu stiu daca erobero urmareste raspunsurile sau daca el/ea e chiar curios/curioasa sa-mi afle gandurile... sau sa afle ce-am invatat eu. Totusi am sa raspund, chiar daca poate doar retoric.
    Draga erobero... am invatat multe. Poate-am sa scriu o postare si cu o enumerare a ceea ce cred eu c-am invatat. Ideea e ca nu am invatat ce-a invatat Octavian Paler. Am invatat mai putine, am invatat alte chestii si din cu totul alte medii.
    Dar tu? Tu ai invatat ce-a invatat O. Paler? Cand ai sa ai o varsta, poate. Gandeste-te doar ca e omul are o vasta experienta de viata... cam greu de atins, nu?
    In plus... am invatat sa-mi exprim propriile ganduri, sa citez unde e cazul si sa comentez ce-am citat. Am invatat sa interpretez si sa-mi formez o parere personala vis-a-vis de ceea ce citesc.
    Tu ce ai invatat? Sa-mi "citezi" un pasaj pe care l-am vazut pus cu "paste" pe multe blog-uri? (apreciez macar ca tu - intr-un acces nestavilit de sinceritate - ai indicat si autorul de drept).

    Cat traim, invatam; chiar daca n-avem timp. Ideal e sa invatam din mers.

    RăspundețiȘtergere
  5. Rectific greseala pe care am strecurat-o in comentariu: pasajul arhicunoscut de Paler si nu Paleologu.Nu s-a observat, se pare.

    RăspundețiȘtergere
  6. S-a observat, dar nu s-a corectat. Pentru ca atunci cand imi dau seama despre ce e vorba, nu simt nevoia sa pun intrebari, sa corectez, sa...

    RăspundețiȘtergere
  7. ba, cred ca e prima data cand intru pe un blog. Azi o ardeam la job ca nu aveam chef de nimic si am vazut statusul tau. Imi spusese varu-miu ca ai scris despre copilaria noastra pe blog si am vrut sa vad ce. Asadar mai Soacro, ca sa stiti ca asta e adevaratul lui nickname nu numele ala de scena imprumutat (hai sa zicem ca se accepta totusi Nomo desi era dragut ca numele de scena sa fie acelasi cu porecla care e chiar una draguta) , de asta nu ai tu timp sa ne raspunzi la e-mail. Imi zici mie ca vin cu propuneri corporatiste si tu...iti faci blog ca sa iti arzi gazu'. Ma ai scris frumos pe aici, mai putin partea cu Flocu, m-am emotionat tot. Sunt profund dezamagit ca nu ai amintit nimic de "Lipitii", poate devenea dracu lumea curioasa si ne vindeam drepturile de inventatori. Poate ar trebui sa scrii saptamanal cate o aventura, episod din copilaria ta/noastra. Asa imi mai aduc si eu aminte, intru si pe blog (deci pot sa spun ca sunt si eu in pas cu moda), si mai am si eu ce face cand vreau sa o ard aiurea la serviciu. Sunt curios ce si cat scrie Puiu pe blogul lui, ca la cat de filosof e....

    RăspundețiȘtergere
  8. "Lipitii" era joc genial. Ne-am lua noi drepturi de autori pe inventia asta, dar in vremurile astea, nu l-ar mai jca nici dracu'...
    Ba... pana si DonCoyote a prins ceva dinvremurile alea... cavad cat de mare e acu' si nu-mi vine sa cred.
    Ba...ce sa zic... o sa ne vedem pe bancute in parc, la 60 de ani dac-om mai trai... sa jucam sah si table... ca aia cu care se mai oprea nea' Tudor sa dea cu zaru'.

    RăspundețiȘtergere
  9. Daca ceva e cu adevarat important pentru noi, ne facem timp. Prostia e ca noi pierdem prea mult timp degeaba. In loc sa scrii pe blog despre prietenii tai, mai bine le-ai fi dat un telefon si ati fi iesit la o bere:))

    RăspundețiȘtergere
  10. Pai zisesi bine tu... dar eu am scris postarea asta de la serviciu :)) Si-n plus, nu suntem toti disponibili "in the same time". Probleme p-acasa, la serviciu... oboseala... In multe cercuri am vazut ca se intampla asa.
    Da' iesim vineri in Regie :)) Leaganul studentiei...

    RăspundețiȘtergere