miercuri, 18 februarie 2009

Despre tara. Despre "afara"

Probabil ca esti mirat ... cum de n-am scris un banc ... sau cum de n-am dat paste (a se citi peist) la o poezie romantica ori o cugetare a vreunui scriitor celebru. Probabil ca esti.

Discutai nitel mai devreme c-o fata pe netlog... prin mesaje private... si-mi zicea c-ar vrea sa plece "afara" dupa ce termina facultatea... si incercand sa-i dau cateva argumente (ca s-o fac sa ramana-n Romania, ca e frumoasa fata, imi place de ea - glumesc) mi-a iesit ce vedeti mai jos... si-am zis sa-l pun aici. Desigur, ar fi mai mult de 4 aspecte de subliniat... dar astea mi s-au parut acum cele mai relevante.
Apropo de punctul 4... prea tare campania de pe PRO - "Tu stii ce mai face copilul tau?" Geniala intrebare. Ca uneori tu esti in sufragerie, el in dormitor... usile deschise... si habar n-ai ce dracu' face... (nu, n-am copii, dar ma pun in situatia aia).
Revenind la plecarea din tara, o sa sesizati probabil tenta nationalista. Si-asa si este: cu tenta nationalista.

1. Daca pleci esti las. Fugi de problemele din tara in care ai crescut si care a cheltuit pt. a te educa. Ti-e frica de "greu"? Probabil si lu' Vlad Tepes ii tremura lenjeria intima cand vedea hoardele de turci... dar a ramas aici...
2. Daca pleci esti tradator - pentru ca desi ai crescut in Romania, desi te-ai format in Romania, tu alegi sa muncesti pentru alte tari... in loc sa stai, sa incerci sa faci ca lucrurile sa mearga mai bine aici... unde-s toti "ai tai"... Aaa...Guvernu' e de vina? Presedintia? Hai sa-i dam jos... ca doar noi suntem "DEMOS" si acum e democratie...
3. Daca pleci esti incapabil. Un om capabil, pe care-l duce mintea cat-de-cat, care are niste cunostinte solide in spate, care stie cate putin din fiecare... se poate descurca si-n Romania... poti avea si-aici 1500 Euro pe luna daca esti destept... si facand o meserie decenta. PROSTII castiga PROST; si-aici, si-acolo... bine, mai sunt si exceptii... ignorabile
4. Daca pleci esti inconstient. Asta daca ai un copil (sau mai multi, ceea ce e si mai grav) si-l lasi sa tina o casa la varsta de 10 ani... Nu, nu trebuie "invatat cu greul de mic"... un copil tre' apuce sa fie si copil... degeaba ii trimiti bani... ca n-o sa-i dea niciodata pe carti. Degeaba-i trimiti telefon "smecher"... pentru c-o sa te ascocieze cu cel mult 3 chestii... "mama"/"tata" o sa insemne o voce + poze + o imagine pe webcam.... Un copil are nevoie de familie, de imbratisari... nu de telefoane lacrimogene si expeditive.

Acum... nu i-as condamna pe cei ce-au plecat in masa in '90... dupa evenimentele din iunie. Era la inceput de "democratie" , s-au petrecut niste evenimente care practic preconizau un regim neo-comunist de durata... si toti "cetatenii", "oamenii de bine", "poporul"... toti pareau sa fie "I.M.G.B.-isti" (imeghebisti, nu? ) Chiar: cati din aia s-or mai fi-ntors?

In caz c-ai citit tot, scuza-ma ca te-am retinut. Sper ca nu ti-am rapit timpul cu ceva superfluu..
Sa mai scriu "bloguri" de-astea? Sau ma las? Oricum, urasc chestia. Urasc tot ce e "trendy". E o frustrare de-a mea.

25 ianuarie 2008

2 comentarii:

  1. NU nu..nu ai rapit nimic
    foarte bine gandit...;;)

    RăspundețiȘtergere
  2. 1.Nu, nu sunt lasa. Dar in Romania nu exista o specializare care sa insumeze ce cautam eu. Oh si nu cred ca Vlad Tepes purta chiloti :-? Intotdeauna mi l-am imaginat un pic mai excentric :>
    2. Apreciez intentia. Dar in cazul in care as fi fost vreo individa d-aia de o prostie fascinanta, as fi preferat sa ma sprijine lumea sa plec la altii :))) Paguba e oricand mai buna la "vecini".
    uhm... nowadays e democratia pe model: multi, da' prosti... cand ne-om destepta, sper sa fim "prosti", da' multi :)
    3. "care are niste cunostinte solide in spate" aici sper ca te refereai la knowledge nu la people :)))
    4. N/A
    Ca opinie personala, am observat ca persoane necalificate (asta de pune ca nenefonie? ) sunt platite mult mai mult in alte tari decat sunt platite cele cu calificare, eventual niste abrevieri in fata numelui(vezi dr., prof. etc). In cazul in care plodul ar fi putut ramane "in neam" si ar fi fost vorba de ambii parinti, cu foarte multa indulgenta(sunt adepta a familiilor mari si unite, ca sardinele) as fi fost de acord sa plece.
    :D M-am apucat de citit blogul abia acum, nu am ajuns deja la sfarsit :)) Ai un pic de rabdare cu mine :D
    Pup

    RăspundețiȘtergere