joi, 19 februarie 2009

Made in China



* Ambele poze de mai sus sunt facute de Andrei Pungovschi pentru Mediafax. Mi-am permis sa le pun aici pentru ca mi se par foarte expresive. Pe aceasta cale tin sa-l felicit si pe Andrei Pungovschi pentru calitate si expresivitate.

Alaltaieri, tot dimineata la cafea si tigara (de data asta am avut cafea), vizionam iarasi stirile. Ca-n aproape fiecare dimineata de peste saptamana. Nu mi-e deloc rusine sa recunosc ca mi-au dat lacrimile cand am vazut imagini similare cu ale celor pe care le vedeti mai sus. Similare, doar ca filmate.
Si ce-am aflat? Ca zeci de chinezi s-au instalat in fata Ambasadei Chinei, in semn de protest fata de conditiile de lucru oferite de patronii romani. Bine, nu numai in semn de protest: ideea e ca in alta parte nici n-ar avea unde sa se duca; pentru ca pe vremea asta, cand mi-e mila pana si de cainii din cartier (Luca, Toni si restul haitei...), patronii la care erau angajati i-au dat afara din camere. Fara bani, fara mancare, fara sa cunoasca limba romana sau macar engleza. Doar cu bagaje si cu ce-aveau pe ei.
Jandarmeria sau Pompierii le-au instalat si ei niste corturi, in care se inghesuie unul intr-altul, ca puii de gaina sub aripa pasarii: ca sa nu le fie frig, sau mai rau - sa degere. Se incalzesc la foc, amintind de filmele cu ghetto-uri newyork-eze, de "homeless people" din Bronx, Brooklyn, Queens, etc. Stau si ma gandesc acum la faptul ca Cheloo de la "Parazitii" e mult mai expresiv decat Eminescu, Macedonski sau Minulescu. Pentru ca poezia strazii le bate pe toate. Iata dar si 2 versuri din piesa - care e printre prefaratele mele - "Goana dupa iluzii":

"
Ai averea-n pungi , noptile sunt lungi cand ti-e foame
Si poti sa tremuri liber ca pasarea invelit in cartoane"

Stiti la ce m-am gandit dup-aia? La ce-ar fi facut romanii in situatia chinzilor. Ganditi-va: singuri intr-o tara straina, fara bani, fara sarviciu, fara adapost, fara sa conoasca limba. Pai va zic eu ce-ar fi facut. De fapt, nici nu cred ca e nevoie, ca ne zic stirile in fiecare zi: jafuri, talharii, furturi, spargeri, inselatorii, violuri, crime. Chinezii vad ca stau linistiti in treaba lor. Singura lor forma de protest e faptul ca stau acolo. Si lumea care-a fost impresionata de situatia lor le duce mancare si paturi. De fiecare data cand binefacatorii pleaca, chinezii ii petrec cu aplauze. Nimic mai mult nu e necesar. Nici vorbe, nici inclinat din cap, nici pupaturi. Doar aplauze. Si astea spun tot. Sunt oameni veniti sa munceasca, sa aibe bani pentru a trimite rudelor din China. Va dati seama ca ei, dintr-un salariu minim in Romania trebuie sa trimita si acasa. Imbracamintea? Ii concureaza cu succes inhalatorii de prenadez si cersetorii de pe ruta "Republica - Dristor 2".

Sper doar ca Ambasada va rezolva cumva si-i va trimite pe toti acasa. Pentru ca asta vor. S-au saturat de patroni romani, de romani si de Romania. Sincer sa fiu... si eu.

Un comentariu:

  1. Candva.... nu eram asa... nici ca patroni, nici ca oameni plecati in afara sa munceasca!
    Chiar am ajuns sa traim pe meleaguri ce au fost construite de o civlizatie superioara cu care noi nu avem nici o legatura... sau o pierdem de tot treptat!

    RăspundețiȘtergere